Сачева: Предлагаме мярката 80/0 да се промени на 75/0

Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават, ще действат до 31 март

„По мярката за затворени бизнеси, до момента имаме подаде 4019 заявления. Тя остава такава – 24 лв. до 31 декември. Ще предложим мярката 80/0 да се промени на 75/0 – т.е. 75% от осигурителния доход на заетите.

От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората. Това нямаше как да се случи в предишния период на затваряне, съобщи социалният министър Деница Сачева.

„Осигурителният доход се засича почти с месец, след като се подаде декларацията от работодател. Сега имаме време да го направим, това ще бъде обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари. Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават. Те ще действат до 31 март.

До момента са изплатени 602 млн. лв., запазени са 250 000 работни места. Над 40 000 работни места за запазени в секторите транспорт, хотелиерство и туризъм, само в туризма са 9000″, коментира Сачева.

Към 15 декември безработицата бележи слаб ръст, съобщи още социалният министър.

До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи.  Днес ще се срещнем с хранителните вериги, както и с големите вериги магазини, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

istock
Вчера представихме мярката, с която ще компенсираме засегнатите бизнеси. Заявленията ще могат да се подават от понеделник – през сайта на НАП Тя каза, че повече от 32 хиляди родители на деца в онлайн обучение са подали заявления за получаване на целевата помощ. По мярката ще може да се кандидатства и през януари.

„Имаме достатъчно пари за тази и следващата година. За цял месец те ще получат една мининимална работна заплата, съответно пропорционално за всяка седмица, в която детето е било на дистанционно обучение“, поясни Сачева.

До момента са изплатени около 20 млн. лв. на родители, на които се е наложило да наемат детегледачки.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.