Доц. Андрей Кехайов и д-р Александър Маринов са новите почетни граждани на Сухиндол

ДОЦ. АНДРЕЙ КЕХАЙОВ И Д-Р АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СУХИНДОЛ, избрани на тържествена сесия, която се проведе във връзка с юбилея на града.
Д-р Александър Маринов получава званието посмъртно. Той е роден на 13.01.1936 г. в Сухиндол. Завършва гимназията във винарския град с отличен успех през 1954 г. и същата година е приет редовен студент във Ветеринарния институт на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Там проличава неговата любов за знания и трудолюбие. Завършва института с отличие и е канен в същия за преподавател и научна работа. Отдава сили и знания за развитие на животновъдството в родния си край. Участва в разработването на ваксини и усъвършенстване методите на лечение на животни.
Доц. Андрей Кехайов присъства на тържествената сесия. Той получи званието заради топлото си отношение към Сухиндол и помощта, която дава за запазване на Дома за пълнолетни лица с деменция в Горско Косово. Неговата биография е внушителна. Роден е на 23.12.1964 г. През 1991 г. завършва медицина във Висш медицински институт „Ив. П. Павлов“, в Медицинския университет в София специализира хирургия през 1997 г., а през 2005 г. завършва там и обществено здраве и здравен мениджмънт. Защитава докторска степен по специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“. В Клъстер академия в Линц, Австрия през 2014 г. специализира управление на клъстери. От 2002 до 2009 г., д-р Кехайов е председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. От 2005 г. до настоящия момент е президент на Югоизточноевропейския медицински форум. По инициатива на д-р Кехайов Дома за пълнолетни лица с деменция в Горско Косово получи дарение на стойност 16 100 лева. Автор е на пет книги и над 200 научни доклада, монографии, статии публикувани в наши и в чужди научни издания и сборници.
„Ние трябва да се грижим за всеки човек. Това е моята мисия. Запазването на Дома не е само запазване на работни места, това е отношение на инвестиции към хората. Ние трябва да преоценим нашите ценности във време, когато всички говорят за пандемията“, каза доц. Кехайов след като получи отличието. Той връчи на инж. Пламен Чернев почетния знак на Югоизточно-европейския медицински форум, на който е президент.
За пръв път на сесия на местния парламент имаше и онлайн участие на гости. Така в заседанието се включиха синът на избрания посмъртно за почетен гражданин Александър Маринов, ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров, председателят на организацията на евреите в България – „Шалом“ доц. Александър Оскар, както и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Няма малки и големи хора. Хората са еднакви навсякъде. Те имат еднакви потребности, искат да живеят по-добре. Затова продължавам да твърдя, че ние сме първото стъпало на държавността. От нас започва държавата и затова няма да преставам да се боря за работа и справедливост. Това му трябва на народа. Надявам се с общи усилия да продължим да градим това, което сме започнали. Защото само единението, съзиданието и просвещението ще спасят нашия народ“, каза в словото си кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев.
В края на сесията поздравления към доц. Кехайов отправи и директорът на Дома за пълнолетни лица с деменция Вера Дукова. А писателят Николай Иванов му подари две табла от откритата вчера изложба по случай 50-години от обявяването на Сухиндол за град.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *