200 четения

Доц. Михов: „Пътят за връщане на наборната военна служба е отворен“

„С ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЦЕЛИ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА СРОЧНА СЛУЖБА В ДОБРОВОЛНИЯ РЕЗЕРВ, което ще увеличи броя на подготвените български граждани за защита на отечеството. Доброволната военна служба е нужна за Българската армия. Тя е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ. Благодарение на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, е факт още едно патриотично дело.“ Така народният представител, зам.-председател на ВМРО и член на Комисията по отбрана към Народното събрание доц. Милен Михов се обърна към народните представители, които подкрепиха промените в закона за резерва на въоръжените сили.

По време на дебата в зала той каза, че за четири години има сериозни промени във въоръжените сили. Според статистиката за 2019 г. броят на постъпилите на кадрова военна служба надхвърля броя на напусналите. Това показва тенденция, обратна на съществуващата предходни години. В сектор „Отбрана“ за 4 години има 48% увеличение на заплатите.

По думите му гласуваната промяна ще даде възможност на всеки български гражданин до 40-годишна възраст да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца, ако той желае, както и ако отговаря на изискванията на закона да служи. Подготовката ще се осъществява във формированията на Българската армия. Преминалите това обучение придобиват специалност и се зачисляват в доброволния резерв. Придобиват и правото да постъпят на кадрова военна служба, без за това да преминават през нарочен конкурс. В същото време имат предимство при равни условия за постъпване на работа в системата на националната сигурност и др.

Паралелно с това се създава и възможност за разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили, допълни още Михов. Част от предложенията, които бяха приети, са свързани и с възможността работодателите да запазят своите служители, осигурявайки им неплатен отпуск.

Положителното в тези промени за гражданите, които решат да служат доброволно в Българската армия, е, че ще им бъде осигурено възнаграждение, както и здравно и социално осигуряване в рамките на сключения договор.

Това е поредната стъпка към повишаване интереса на българите относно подготовката за защита на отечеството. Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 година са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка. Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *