TarnovoRuns създава дигитални плакати за ученици и студенти

ПРОЕКТ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНИ ПЛАКАТИ СПЕЧЕЛИ НАЙ-ПОПУЛЯРНАТА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – TARNOVO RUNS. Това е първият проект, който двигателят на TarnovoRuns Калин Василев успява да защити за всичките шест години, в които той се е посветил на каузата да вдъхновява търновци да спортуват и да водят по-здравословен начин на живот.

Филиалът на „Университетската агенция за франкофония“ за Централна и Източна Европа финансира идеята на TarnovoRuns за студентски дигитални плакати. Проектът ще бъде реализиран заедно с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Историята за този проект започна преди година и половина. Дадох си сметка, че във Велико Търново има достатъчно активни младежки организации и клубове, като започнеш от Клуба на програмиста, Младежкия дом, Младежкия Червен кръст, Градския ученически парламент, куп екоорганизации, зали за танци и какво ли още не. А между тях и младите хора в града няма никаква комуникация. На моите събития идват около 20 – 30 студенти и те са едни и същи. Не може в град, в който има 7000 студенти и толкова училища, присъствието на младите хора да е никакво“, разказва Калин Василев. И признава, че с флаери и плакати вече не става, защото събитията, насочени към младежката аудитория, са много и е невъзможно всеки ден да бъдат лепени нови и нови плакати. „Да не говорим, че това занятие е скъпо, трудоемко е, замърсява, води до осакатяване на природата. Хартиените рекламни материали вече са отживелица“, категоричен е Калин Василев.

Преди повече от година той попаднал в едно от студентските общежития и на входа му видял огромна плазма. „Тя, естествено, не работеше. А около нея се бяха събрали студенти, които си говорят, стоят, пият питиета, играят карти. Попитах ги някой ползва ли я тази плазма, те казаха, че не помнят откога не са я виждали да работи. И си казах, че това е, което ни трябва – дигитален плакат, лесно достъпен и екологичен. Замислих се тогава, че е възможно да създадем централизирана система, където всички младежки организации да качват визуални рекламни материали и да представят събитията си. И цялата тази информация да се проектира на плазмите“, обяснява Калин.

Няколко месеца по-късно Маринела Петрова, която е главен асистент по френски език във ВТУ, подсказала на Калин, че има една френска организация, която финансира интересни, нестандартни и свежи младежки идеи. Калин запретнал ръкави, написал проекта, гл. ас. Маринела Петрова оформила документацията на френски език. „И получихме 600 евро. Не са много средствата, но с тези пари ще купим първите две плазми. Освен това, благодарение на дарители, вече съм закупил и други компоненти за системата. И не само университетът, всяка гимназия в града може да се включи към системата и информацията от младежките организации да стигат до всички ученици и студенти“, допълва Калин Василев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “TarnovoRuns създава дигитални плакати за ученици и студенти

  • 21.12.2020 в 16:51
    Permalink

    Ей тоя Калин – много умен бе. Толкова умен, че не може повече. Видял „плазма“ и измислил идея. Хайде сега да се купят още 100 телевизора. Да стане като вица за копчето и балтона. Нека да продължава да мисли гениални идеи, а вестници като Борба да го възхваляват.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *