Правим най-малко PCR–тестове в Европа и на Балканите

Действа се на „сляпо“ по отношение на развоя на пандемията у нас

„Сбъркахме по много направления за справяне с пандемията последните месеци, ситуацията е изключително драматична, защото за последните 6 седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания“, коментира пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за Covid-19 в България.
„Това е смъртност не само от Covid-19, но и вследствие от колапса на здравната система – това са случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, за които е нямало бърз достъп до здравна помощ.

Това за България е най-характерният показател, но има и нещо друго – България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR– тестовете, затова тестването не ни е показател“, поясни експертът.

istock
За пример той даде, че в много държави хората се тестват безплатно навън по парковете, пред магазините.


„Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив – на фона на изморените медици и липсата на места по болниците…“ , предупреди експертът.

„В Чехия намалиха наполовина хоспитализираните с драстични мерки, които реално работят – на всяко домакинство се позволява по един външен контакт, вечерен час, забрана за продажба на алкохол, редуциране на броя на служителите до 50 на сто, един километър радиус за напускане на жилището“, изтъкна още той.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.