С 20% повече за смет от догодина в община Горна Оряховица за граждани и фирми

Опозицията: „За 106 кв. м жилище в центъра такса битови отпадъци скача от 140 на 240 лв.”

 

С 20% повече ще плащат за такса битови отпадъци жителите на община Горна Оряховица през следващата година. Предложението е утвърдено на сесия на местния парламент.

След завишаването на таксите промилите за бизнеса стават 7,8 при 6,5 досега, а покачването също е с над 20%. Почти с толкова нараства и таксата за жители на всички села – 5,6 промила за Драганово, Поликраище, Първомайци, Писарево и Върбица; 6,1 промила за Правда, Янтра и Крушето; 6,6 на хиляда за Стрелец, Горски Долен Тръмбеш, Горски Горен Тръмбеш и Паисий – различните промили са на база отдалечеността им от общинския център. Значително се увеличава налогът за битови отпадъци и за училищата.

Лидерът на местните социалисти Огнян Стоянов подчерта, че единствено групата на БСП е била против скока. Той изчисли, че за едно жилище от 106 кв. м в централната част на град Горна Оряховица през 2012 г. таксата е била в размер на около 140 лева. През 2021 г. за същата жилищна площ вече ще се плаща над 240 лева. Отделно е и данък сгради. Стоянов напомня, че предвид увеличаващите се данъчни оценки на имотите гражданите са ощетени дори с по-високи суми.

Според опозицията Общината в момента има трудност при събирането на данъци и такси, дори и при сегашния им размер. Събираемостта е около 2,5 млн. лв., т.е. само през 2019 г. не са събрани над 200 000 лева. Други над 1 млн. лв. пък са практически несъбираеми от юридически лица, които са обявени в несъстоятелност. Според разчетите с близо 506 000 лева се увеличават разходите за поддържане и почистване на обществените места в кметството. 207 000 лева са за покриване на кредита за купуване на техника, а близо 388 000 лева са заложени за разходи на населените места. Средствата за почистване на обществени места, основно в град Горна Оряховица, се запазват приблизително същите спрямо м.г. Цялата дейност се извършва от ОП „Поддръжка пътна инфраструктура и озеленяване”. Всичко това се покрива с постъпленията от таксата за битови отпадъци.

207 000 лева от сметката за чистотата отиват за погасяване на кредита, който Община Горна Оряховица тегли през 2019 г. за машини.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *