Търновски ученици набират средства за децата от училището в Русаля

КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА В ПОМОЩ НА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕТО ПО ИЗКУСТВА „ДИМИТЪР ЕКИМОВ“ В РУСАЛЯ започват деца от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Кампанията е наречена „Деца рисуват за деца“, а инициатор е учителят по музика в училището Добрин Пелтеков. Той е получил подкрепа и от фондация „Ген. Протогеров“, от учители по изобразително изкуство, български език и литература, от професионален фотограф и IT специалист.

Първите, които са се включили в инициативата, са учителите по изобразително изкуство и български език и литература от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ Наталия Стоянова-Карапенчева и Даниела Узунова. Талантливи ученици, които рисуват с любов и вдъхновение, даряват своите рисунки за набиране на средства.

В кампанията се е включила и Галя Николова, която е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства и ръководител на Арт център „Велико Търново“. Тя и нейните ученици, които са възпитаници на различни училища в старата столица, също даряват десетки рисунки и картини.

72 са рисунките, които са предоставени за кампанията. Най-малкият художник е само на 3 години, най-порасналите са самите учители, които също са дали свои картини за търга. „Рисунките вече са качени в сайта, наречен „Сайт за доброта“ на адрес http://charity.misterj.eu и ще останат там, докато не продадем възможно най-много от тях, за да бъдем полезни на училището. Приятелите ни от фондация „Ген. Протогеров“ ще се грижат всички продажби да бъдат успешни и със събраните средства след това да бъдат закупени най-нужните предмети и учебни помагала за обучението на децата“, коментира Добрин Пелтеков.

Освен художници в кампанията участват и добри литератори. Това са възпитаниците на Даниела Узунова в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, които са написали текстове, вдъхновени от рисунките. „След това учениците, които работят в Музикалната училищна телевизия на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, записаха тези текстове и подбраха най-подходящата музика към рисунките. Към някои от картините има и презентации, в които са снимани самите автори, които отправят пожелания към децата в Русаля и разказват за себе си и за това как са нарисували картината си“, допълва още г-н Пелтеков и уточнява, че в кампанията се е включил и английският фотограф Тим Клинч, който е дигитализирал детските творби за виртуалната изложба базар.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *