Мрачната страна на коледните традиции

Кои са най-страховитите обичаи и предания, свързани с Коледа?

Коледните празници са време за веселие, семеен уют, вкусни гозби и, разбира се, подаръци. С особен трепет те са очаквани от децата, които нямат търпение да разберат какво ще им донесе Дядо Коледа. По света, обаче, има някои традиции и предания, свързани със светлите празници, от които е много вероятно да ви полазят тръпки. Ето и част от тях:

В Гватемала, датата 7 декември е важна част от Коледните празненства. Жителите на страната отбелязват La quema del diablo – изгарянето на дявола. Традицията повелява всички семейства да излязат пред домовете си и да изгорят фигури на дявола, за да прогонят злите сили.

В Република Южна Африка, също както и в много други страни по света, е популярна традицията да се оставят бисквити за Дядо Коледа. Често, обаче, децата не успяват да устоят на изкушението и ги изяждат. За да ги отучат от този лош навик, родителите им разказват историята на Дани. Момчето се опитало да изяде бисквитите, предназначени за Дядо Коледа, но баба му го хванала и…го убила. Според преданието, призракът на Дани и до днес посещава домовете на непослушните деца по време на Коледните празници.

В някои части на Централна и Източна Европа е разпространена легендата за Фрау Перхта (нейният образ често е свързван с този на Баба Яга). Тя е вещица, която има две лица. Едното от тях е красиво и го показва на послушните деца. За да ги награди за доброто им поведение, на Коледа тя им оставя парченца сребро в обувките. Другото й лице, обаче, е страшно и се явява с него на лошите деца. Освен това, Фрау Перхта ги наказва по особено жесток начин, като им разрязва коремите, вади всичките им органи и ги замества с камъчета и слама.

Не по-малко стряскаща е легендата за Ханс Трап. Той бил зловещ мъж, живял във френската област Елзас, намираща се близо до границата с Германия. Ханс Трап почитал дявола и бил готов на всичко, за да спечели повече пари и власт. Местните жители, обаче, го прогонили от дома му и той бил принуден да заживее в гората. Там Ханс Трап станал канибал. Преданието гласи, че всяка Коледа той се маскира като плашило и се опитва да отвлече някое непослушно дете, за да го изяде.

Една от най-старите коледни легенди, разказвани на децата в Германия, е за Белсникел. И той, също като Дядо Коледа, раздава подаръци на добрите деца. Ако, обаче, някое дете е непослушно, Белсникел го събужда в нощта преди Коледа и го кара да танцува и пее. Ако то не успее да впечатли Белсникел със своето изпълнение, детето изчезва и никога повече не се връща в дома си.

Децата в Исландия очакват с нетърпение не само Дядо Коледа, но и 13 трола, изглеждащи като брадати старци, известни с името Юле Ладс. Те носят подаръци на добрите момчета и момичета, но и правят различни пакости – като да крадат храна или да тряскат врати. Освен това, ако някое дете е лошо, те могат да го отвлекат и да го отведат при майка им – страховитата Грила, която ще го сготви и изяде. Легендите я описват като ужасяващо създание, чието лице е покрито с брадавици и има два големи рога на главата. Дълго време историята за Грила и Юле Ладс била много популярна в Исландия, но предизвиквала такъв ужас у децата, че се наложило властите в страната официално да забранят използването й като възпитателен метод.

В преданията за Грила и Юле Ладс се споменава и тяхната котка с почти невъзможното за произнасяне име Йолакьотурин. Тя е с огромни размери и е много опасна. Според исландските поверия, котката ще нападне и изяде всеки, който не е получил някаква дреха като подарък за Коледа.

В няколко европейски страни съществува поверие, че хората, родени на Коледа, често се превръщат във върколаци. Според повечето учени, в основата на това суеверие стоят древните езически вярвания, че чудовищата излизат от своите бърлоги най-вече в дните около зимното слънцестоене (21 или 22 декември).

Част от гръцкия фолклор са т. нар. „каликантдзарос“ – малки човекоподобни същества, живеещи под земята (у нас са известни с името караконджули). Те излизат на повърхността в дните между Бъдни вечер и Богоявление и правят различни пакости. Според преданията, тези създания могат да бъдат прогонени с помощта на долната челюст на прасе, нож с черна дръжка или заплетена връв, поставена над вратата. Освен това се смята, че ако дете се роди на Коледа, съществува голяма вероятност да се превърне в каликантдзарос.

Много жители на Финландия отбелязват Бъдни вечер по начин, който може да ви стори крайно необичаен. Те посещават гробищата, за да запалят свещ в памет на своите починали близки.

В Норвегия пък съществува предание, че на Бъдни вечер излизат всякакви зли духове и вещици. Те търсят метли, които да откраднат и с тяхна помощ да полетят. По тази причина и до днес редица жители на страната спазват традицията да крият своите метли на Бъдни вечер, за да се предпазят от злите сили.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.