Горна ОряховицаОбразованиеОбщини

Учители от СУ „Георги Измирлиев“ превръщат културни институции в класни стаи

НЯКОИ ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ ПРЕВЪРНАТИ В КЛАСНИ СТАИ, в които седмокласниците на СУ „Георги Измирлиев“ предстои да провеждат учебни часове. Идеята е разработена от екип от учители в горнооряховската гимназия. Проектът им се нарича „Културните институции като образователна среда“, а гимназията е успяла да го защити и пред Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

Йорданка Кушева и Мария Алипиева, преподаватели по български език и литература, Милена Минчева и Явор Генов, учители по история и цивилизации, и Любомир Стоев, преподавател по философия и история, са педагозите, които ще работят по проекта заедно с учениците от 7 „а” и 7 „б”.

СУ „Георги Измирлиев” е единственото училище в общината, което успя да защити свой проект по националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда”. Финансирането е 2500 лева, а темите и уроците по български език и литература и по история и цивилизации ще се състоят, надяваме се, през април и май следващата година“, разказва директорът на гимназията Криси Аврамова. И допълва, че идеята на педагозите е да превърнат културните институции в класни стаи, за да направят уроците на тийнейджърите нагледни и по-лесни за усвояване. „По този начин те ще приобщят учениците към автентичната среда на конкретните институции и ще научат децата да ценят културното богатство на страната ни, а и да му се наслаждават. Всички сме убедени, че когато изведем обучението извън стереотипите и общоприетите норми, това ще даде на децата нов поглед към това, което те четат в учебниците. А и ще възпитаме у учениците чувство за принадлежност към българските корени и славния български род“, допълва още г-жа Аврамова.

НАЦИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ, БОЯНСКАТА ЦЪРКВА И ЕДИНСТВЕНИЯТ В СВЕТА МУЗЕЙ НА КИРИЛСКИТЕ БУКВИ В ПЛИСКА са трите институции, в които учениците ще провеждат часовете си по български език, литература и история.

Първото посещение на децата в тези музеи ще бъде виртуално. След това седмокласниците ще посетят културните институции, ще се докоснат до експозициите в тях, а в края на проекта ще трябва да изработят филм за нестандартните си уроци и изложба със снимки, за да покажат на съучениците си къде са били и какво са видели. Педагозите вече са готови и с конкретните теми, които те ще представят в изнесените класни стаи. Йорданка Кушева ще заведе учениците в Двора на кирилицата, за да им разкаже за ненадминатите майстори на разказа Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Мария Алипиева ще преподава там поетичните светове на Пейо Яворов и Пенчо Славейков. Историците са избрали да направят обобщителните теми върху учебното съдържание от VI и VII клас в НИМ и в Боянската църква, чиито стенописи се приемат за началото на Българския ренесанс в изкуството.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *