Пристигнаха първите ваксини срещу коронавирус във Велико Търново

32 процента от медиците на първа линия в региона са пожелали да бъдат имунизирани срещу COVID-19

Малко след 11:15 днес бяха транспортирани първите ваксини срещу коронавирус в област Велико Търново. Те бяха докарани в сградата на Регионалната здравна инспекция в старата столица при дискретни мерки за сигурност, а ведомството има отговорност да организира логистиката на дозите за областите – Велико Търново, Русе, Ловеч, Плевен и Габрово.

„В хладилна чанта има 160 флакона ваксини. Тези флакони ще се разпределят – по 40 броя на Велико Търново, Плевен и Русе, и по 20 за Габрово и Ловеч. Тук ще бъдат съхранявани в хладилник от 2 до 8 градуса и за 5 дни трябва да приключим с поставянето им“, заяви д-р Евгения Недева, шеф на РЗИ в старата столица.

Доставката включва 800 дози, а общо 900 медици са заявили желаение за поставяне на препарата. Първите имунизации обаче ще са на 200 лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти. През януари ще пристигне по-голямо количество от субстанциите.

Процесът по ваксинация започва във вторник в шест кабинета. Пунктовете ще са МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, КОЦ, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Павликени“ и РЗИ.

„Първи ще бъдат имунизирани ръководителите на лечебните заведения в областта“, допълни д-р Недева.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *