Франция е „световен шампион“ по нежелаещи да си поставят ваксина срещу КОВИД-19, сочи проучване

Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу КОВИД-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на „световен шампион“ сред страните, чийто граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка, предаде Франс прес.
Във Франция, където кампанията за ваксинация съвсем наскоро започна, 40 процента от анкетираните биха се съгласили да бъдат ваксинирани срещу КОВИД-19, според проучването на „Ипсос Глобъл Адвайзър“ в партньорство със Световния икономически форум. Това е голям спад в сравнение с предишното им допитване, публикувано през октомври (54 процента бяха склонни да бъдат ваксинирани) и дори още по-голям спад в сравнение с август (59 процента склонни да си поставят ваксина).
Франция не е единствената страна, където желаещите да се ваксинират са относително малко. Според същата анкета само 43 процента от руснаците са готови да си поставят ваксина, спрямо 53 процента от южноафриканците.
Сред страните с най-малко желаещи да се ваксинират следват Япония (60 процента), Италия и Испания (62 процента) и Германия (65 процента).
На другия полюс са Китай (80 процента), Бразилия (78 процента) и Великобритания (77 процента), където кампанията за масова ваксинация започна още на 8 декември.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.