Китайската компания Синофарм обяви, че нейната ваксина срещу КОВИД-19 е ефективна на 79 процента

Китайската компания Синофарм (Sinopharm) обяви днес, че една от нейните ваксини срещу КОВИД-19 е ефективна в 79 на сто от случаите, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че този процент е по-нисък, отколкото при американските й конкуренти Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna).
Синофарм е първата китайска компания, която дава такава статистика. Тя съобщи днес, че нейната ваксина е ефективна в 79,43 процента от случаите.
За сравнение Пфайзер претендира за 95 на сто ефективност, а Модерна – за 94,1 процента.
Британската компания Астра Зенека (AstraZeneca) обяви, че ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е ефективна в 70 на сто от случаите. Ефективността обаче може да достигне 100 процента при поставяне на две дози, припомня АФП.
Китай, където новият коронавирус, причиняващ заболяването КОВИД-19, се появи в края на миналата година, вложи огромни средства за разработване на ваксини, които обеща да направи „световно обществено благо“. Страната, която на практика овладя епидемията на своя територия, бе принудена да провежда клинични изпитания в други държави, където вирусът продължава да се разпространява интензивно, отбелязва АФП.
Пет китайски ваксини са в трета фаза от клиничните изпитания.
Синофарм не уточни дали тези тестове са приключили при първата ваксина. Компанията обаче съобщи, че е подала пред китайските власти молба за нейното одобрение.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *