Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Близо 160 събития на 55 населени места в областта са включени в афиша на Министерството на културата

БЛИЗО 160 СЪБИТИЯ, КОИТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧАТ В 55 НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА, са включени в календара на Министерството на културата. Селски събори и фестивали, читалища, които празнуват кръгли годишнини, песенни и танцови конкурси, театрални фестивали и международни събития има в афиша, който културното ведомство публикува в сайта си в навечерието на Нова година.

Първото събитие, което представя областта в национален план, е в Свищов, където още в средата на месеца трябва да станат известни резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. Веднага след това, на 20 януари, в свищовското село Царевец, община Свищов, ще бъде пресъздаден обичаят „Къпанки“. На следващия ден в Сухиндол предстои да бъде показан народният обичай „Поливане на ръце”. В края на януари Свищов ще отбележи 165 години от създаването на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“. Последното събитие ще бъде в Бяла черква, където ще бъдат отбелязани 135 години от рождението на Райко Даскалов.

Велико Търново присъства освен с празника на града, който винаги е пищен и атрактивен, още и с куп традиционни вече събития, като изложбата „Арт Розалиада“, Националната книжна борса „Фоайе на книгата с автограф“, Националния фолклорен фестивал за любителски фолклорни клубове „Болярско надиграване”, Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2021, Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, „Миндя рок фест”, Нощта на Самоводската чаршия, Международния фестивал на военните оркестри, с конкурса „Сребърна Янтра“, с „Есенен салон 2021“ на великотърновските художници, XXIV Старопланински събор „Балкан фолк 2021”, Международния фолклорен фестивал, Международния фестивал на историческите възстановки, „Сцена на вековете“, „Дикси джаз фест” и много други, които се случват в населените места на общината. Като Античния римски фестивал „Нике – играта и победата“, фестивалите в Арбанаси, сред които и Arbanasi summer music, X фестивал „Хайдушка песен”, конкурсът за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски“ в Килифарево.

В Свищов ще бъдат почетени много кръгли годишнини през идващите 12 месеца. И една от тях е 200 години от рождението на д-р Георги Атанасович, който е първи министър на просвещението, 145 години от написването на „Шуми Марица“ от Никола Живков. В Ореш тази година ще бъдат отбелязани 370 години от написването на първата българска печатна книга „Абагар“ на Филип Станиславов. Малко по-късно там ще се съберат и всички католици от България на традиционния си събор. Свищов присъства в афиша още и с прочутите си „Свищовски лозници“, с XIX Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, с Петия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, със XVII Международни хорови празници „Янко Мустаков“, с „Орел на Дунав“.

Община Павликени участва с „Парада на маските”, който ще се проведе в Бяла черква, с празника, който предстои в Мусина по повод 145 години от Априлското въстание и излизането на четата на поп Харитон от село Мусина, с международния си арт проект „Павликени и светът”.

В Горна Оряховица предстои да се случи за първи път Национален хоров фестивал, както и традиционните вече събития Международен пленер по живописатира, XV Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“, XVI Международен фолклорен фестивал „Раховче”. Полски Тръмбеш присъства в националния календар с Празник на руската песен и с фестивала „Полски щурчета“, с Националния събор надпяване „Авлига пее” в Обединение.

Министерството на културата е включило в афиша си XIV национална награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“ на Община Златарица, фестивала на Стражица „Житената питка“, празника на шарената черга в еленското село Блъсковци, празника на балета в Лясковец, Европейските дни на художествените занаяти в Елена, празника на Сухиндол, Петропавловския събор, който е събитие на трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Близо 160 събития на 55 населени места в областта са включени в афиша на Министерството на културата

  • 04.01.2021 в 13:56
    Permalink

    Само туризмът ще спаси България, но трябва да се развива от знаещите и можещи хора. Първо цените са много високи, за това, което получава туриста. Няма го качеството. Честно казано не се прави така туризмъм. Трябва първо да дадеш, да се утнърдиш, че чак тогава да вземеш. А при нас първо започват с парите, пък после ще видим. А ако направиш резервация на букинг , парите няма да си ги видиш никога, ако ти се наложи да се откажеш. Това изглежда като мафия. Навсякъде те лъжат, ако си с чужденец пък цените са двойни, защото те чужденците имат пари…но хората, започнаха да се отвращават от такова отношение и скоро ще си късаме косите за това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *