Горнооряховски суджук с бобена яхния е емблема на България в кулинарен гид на Европейския съюз

Изданието включва атрактивни рецепти от всички страни членки и е преведено на над 20 езика

 

БОБЕНА ЯХНИЯ С ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК ПОЛУЧАВА СВОЕТО МЯСТО В НОВ КУЛИНАРЕН ГИД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. В книгата са поместени деликатеси, приготвени от емблематични за страните членки продукти. Така родното класическо ястие се нарежда до френския телешки тартар със салата от краставички, фъстъчени и сливови пастети с жасминов чай, италианското ризото с червено зеле и пушена риба, нидерландската паста със змиорка и отлежало сирене и др.

Изборът горнооряховският суджук да бъде емблема за България се обосновава с факта, че той е първият роден продукт със защитено географско наименование. В изданието е обяснено, че представлява традиционна наденица, датираща от XVI век, когато по земите ни властвал султан Сюлейман Великолепни. Посочено е, че се произвежда от говеждо месо, овкусено с подправки – черен пипер, кимион и чубрица, и съхне в специални помещения.

Само две фирми от Горна Оряховица имат лиценз за производството на месния деликатес. В чест на суджука всяко лято се организира голям фестивал в центъра на града, но през 2020 г. мероприятието бе отменено заради коронавируса.

МЛАДИЯТ И ТАЛАНТЛИВ ШЕФ-ГОТВАЧ ВЛАДИМИР ТОДОРОВ ПЪК Е АНГАЖИРАНИЯТ КУЛИНАР В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА РЕЦЕПТАТА С ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК. Виртуозът в кухнята е обявен през 2016 г. за най-добрия шеф-готвач в България, след като е работил в Нидерландия, Белгия и Съединените щати. От май 2018 г. той е шеф-готвач в Bistrello, интересно заведение в сърцето на София. Тодоров описва детайлно как се приготвя бобената яхния с местната наденица – емблема за железничарския град. Прави впечатление, че в рецептата има много съставки и тънкости по приготвянето.

Уточнено е, че трябва да се използва смилянски боб, чесън, моркови, целина, гъби, червено вино, домати, лимонов сок и т.н.

Книгата може да бъде безплатно изтеглена от официалния сайт на Европейския съюз.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *