762 четения

Известен морж посрещна Новата година в студена вана под открито небе

Ангел Мусев не помни откога не е боледувал, като завали сняг, слага маса на открито и по шорти вдига наздравици за здраве и берекет

 

ИЗВЕСТНИЯТ ГОРНООРЯХОВЧАНИН АНГЕЛ МУСЕВ И 14-ГОДИШНАТА МУ ЩЕРКА ВИКТОРИЯ НАПРАВИХА ПАМЕТНО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА В СТУДЕНА ВАНА ПОД ОТКРИТО НЕБЕ. Навръх Васильовден пък популярният морж спази стара своя традиция и се изкъпа в ледените води на Янтра край Долна Оряховица. Ангел притежава завидна физика и е заклет морж повече от 30 години. Открива уменията си да издържа на студ, още когато е в казармата в периода 1987 – 89 г. „Служих в родната пехота в Момчилград. Две години като кашик топла вода не сме имали и се къпехме със студена. С изненада забелязах, че студът не ми влияе и го понасям, за разлика от останалите. Не знам причината – просто е някаква моя дарба. Започнах да изучавам моржуването и с изненада открих колко ползи има от него“, обяснява горнооряховчанинът.

Твърди, че по този начин бори болестите, не помни откога не е пил хапове и обобщава, че носи яке само ако температурите паднат под минус 10 градуса. По неговите стъпки върви и дъщеря му, но тя е доста по-умерена от татко си в моржуването. „Нали съм инженер, направил съм си джакузи, което може да се отоплява. Седнахме в него, даже като заваля дъжд и имаше гръмотевици по Нова година“, обяснява Ангел.

Той е неизменното присъствие при ваденето на кръста на Йордановден от ледените води на реката, което не му е проблем. Щом завали сняг, моментално се съблича по шорти, за да се поразходи на открито. Години наред си има и нещо като ритуал – на 1 януари изкарва масата на открито и вдига наздравица за здраве и берекет.

МОРЖУВАНЕТО ЛЕКУВА АЛЕРГИИ, АНЕМИИ, СВАЛЯ КРЪВНАТА ЗАХАР, ГОНИ ДЕПРЕСИИТЕ

 

Енергетикът припомня, че потапянето в ледена вода е един от най-добрите и природосъобразни методи за създаване на силен имунитет. Така се подобрява кръвообращението, сваля нивата на кръвната захар и я задържа в нормални граници, пълнейки мускулите с обогатена на кислород кръв. Моржуването, което Ангел Мусев популяризира, е много разпространено сред северните народи. Изключително важна подробност при моржуването е фактът, че хората се потапят във водата за много кратко време – не повече от няколко секунди. Затова организмът не успява да се преохлади. В ледените води моржовете не само не изпитват студ, но и усещат вътрешна горещина, защото всички системи на организма са насочени към изработването на енергия. По този начин се тренира имунната система, терморегулирането и се извършва подготовката към най-адекватна реакция към стреса. Ако обаче процедурата по моржуване продължи повече от препоръчваното, след десетина минути човек ще изтощи топлинните си ресурси и ще стигне до опасното преохлаждане. Много е важно потапянето в ледени води да се извършва с позитивно настроение – само в този случай може да се изпита истинско удоволствие, категоричен е Ангел. Осъзнаването на ползата от моржуване води до изработването на ендорфини. Те създават чувство на удовлетворение и оптимизъм, предизвикват желание към действие и енергичен живот. Именно заради това се смята, че моржовете не само че не се страхуват от зимни студове, но и смело посрещат всички сътресения на всекидневието.

АНГЕЛ НЕ ПОМНИ ОТКОГА НЕ Е БОЛЕДУВАЛ. „Моржуването е средство да се гонят болестите и да се зарежда тялото. Има си обаче тънкости, които трябва да се спазват. Аз не помня скоро да съм боледувал или взимал хапчета. Единствено ме мъчи стара травма от падане с мотор, която няма общо с настинките“, разказва Ангел.

Горнооряховчанинът ходи с грейка, а палтото търси чак когато температурите паднат рязко. Ако усети, че го атакува вирус или някакво неразположение, веднага влиза в парната баня и е свеж като репичка. Убеден е, че с редуването на студено и топло, но за кратко време, организмът се пречиства и калява. „Важно е стоенето на студено да е за кратко и да се усеща само по кожата, а не във вътрешността. Тогава към организма се подава знак и той произвежда повече адреналин, за да преодолее температурите и да се затопля. Тялото трябва да се усеща. По тази причина и вкъщи съм си направил парна баня, която ми е като домашен лекар“, разказва Ангел Мусев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *