За пета поредна година във Велико Търново се раждат над 1000 бебета

В Горна Оряховица пеленачетата също са повече спрямо 2019 г.

 

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ИЗПРАТИ 2020 ГОДИНА С МАЛКО НАД 1000 РОДЕНИ БЕБЕТА. По този начин здравното заведение затвърди традицията от последните 5 години в АГ отделението да се появяват на бял свят толкова много деца. Звеното стана особено предпочитано, след като през 2015 г. доц. д-р Светлозар Стойков оглави структурата и доведе със себе си екип от медици от Плевен. Повече пеленачета са проплакали през изминалата година и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

И двете родилни отделения посрещнаха 2021 година с момчета. Този път обаче пеленачето, родено в железничарския град, пое първа глътка въздух часове преди малкия юнак в болницата в старата столица, а подобен развой не се е случвал в региона от много време.

Пеленаче N 1 в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се ражда в 18:58 часа на 1 януари. Малкият юнак е с тегло 2,200 кг и ръст 45 см и ще носи името Емил. Той е първа рожба за семейството на Ангелина Димитрова Галунска от град Дебелец. Щастливата майка е сред най-известните танцьори във Велико Търново, носителка на многобройни купи, награди и отличия, включително и призове от министъра на културата.

За благополучното раждане на момченцето се погрижил екип от специалисти начело с началника на отделението по акушерство и гинекология доц. д-р Светлозар Стойков. Принос имат д-р Василева Топузанска, д-р Сибила Маринова – анестезиолог, анестезиологична сестра Марияна Драганова, операционна сестра Йоана Николова, д-р Кирчева – педиатър, и акушерка Румяна Лицанова.

ПЪРВОТО БЕБЕ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ЗА 2021 ГОДИНА ПЪК ПРОПЛАКАЛО В 14:15 ЧАСА НА ВАСИЛЬОВДЕН. То дошло на бял свят с тегло 4,510 кг и ръст 54 см. Това е второ раждане за 29-годишната майка от Стражица. Пеленачето е родено с цезарово сечение, като в екипа са били акушер-гинеколозите д-р Михаил Милатович и д-р Димитрова.

Последното бебе за 2020 година, родено в болницата в Горна Оряховица, е момиченце, на семейство от Лясковец. То е дошло на бял свят на 28 декември.

За последните 12 месеца медиците в общинската болница са поели в ръце общо със 320 новородени, което е с 50 повече от предходната година.

Според поверията, ако първото пеленаче е момче, годината ще е здрава и мирна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *