И ваксината Moderna одобрена за ЕС

Европейската агенция по лекарствата одобри за спешна употреба ваксината срещу коронавирус на американската компания „Модерна“, съобщиха от институцията.

И председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди новината в Туитър. Ваксината е втората след тази на Pfizer-Biontech, получила зелена светлина за страните от ЕС.

Според публикувана от белгийския държавен секретар Ева де Блеекер таблица с цената на доза от всяка ваксина от 6-те, за които ЕС има сключени договори, препаратът на Moderna е най-скъп – по 18 долара на доза, срещу 12 евро за доза от Pfizer-Biontech.

Най-евтино – 1,78 евро, ще струва доза от ваксината, разработвана от Оксфордския университет и фирмата AstraZeneca, става ясно от въпросната таблица, чието публикуване в Туитър от Де Блеекер предизвика скандал в Белгия.

Ваксината получава одобрение за приложение на хора, навършили пълнолетие, се уточнява в съобщение на агенцията в Туитър. Процедурата предвижда Европейската комисия, съгласувано с държавите от ЕС, да издаде разрешение за достъп на този препарат до пазара.

В края на декември миналата година европейската лекарствена агенция одобри ваксината на Pfizer-Biontech“. С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване. ЕС договори досега доставката на 300 млн. дози за тази година от ваксината на „Пфайзер“, както и на 80 млн. дози от „Модерна“, с възможност за поръчка на още 80 милиона.
Американската биотехнологична компания Moderna обяви миналата година, че разработената от нея ваксина – mRNA-1273, срещу COVID-19 е с ефикасност 94,5 процента.

Страната ни вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *