Всеки четвърти пациент с Ковид-19, загубил обоняние, не го възстановява и след два месеца

Загубата на обоняние и вкус е сред характерните симптоми за Ковид-19 и според последни данни засяга около 86 на сто от пациентите с леко протичане на болестта, съобщи електронното издание на в.“Дейли мейл“.
Едва 4,5 на сто от умерените случаи на заболяването и 6,9 на сто от тежките и критични случаи се характеризират с тези симптоми.
Изследване на специалисти от университета Париж-Сакле, Франция установи, че почти всеки четвърти пациент (24,1 на сто от случаите), загубили чувство за мирис и вкус, не ги възстановяват два месеца след заразата. Преобладаващата част от пациентите (95 на сто) възстановяват напълно обонянието си шест месеца след инфекцията.
Обективни клинични данни сочат загуба на обоняние при 54,7 на сто от умерените случаи на Ковид-19 и при 36,6 на сто от умерените до критични случаи на заболяването. Два месеца по-късно почти една четвърт от пациентите, загубили обоняние, все още не са го възстановили. Изследователите са анализирали анонимни данни за лечението на над 2000 пациенти в 18 европейски болници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *