735 четения

20-годишният Тихомир Стоянов извади богоявленския кръст от басейн вместо от водите на Янтра

Над 5000 именици празнуваха в Триградието

 

20-ГОДИШНИЯТ КУРСАНТ ТИХОМИР СТОЯНОВ ОТ СТАРА ЗАГОРА УСПЯ ДА ИЗВАДИ КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ. Въпреки ограниченията, наложени от коронавируса, преподавателите и курсантите в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново уважиха традицията на празника.

Трима курсанти се бориха да уловят богоявленския кръст, който Великотърновският митрополит Григорий хвърли в басейн на плаца на вуза. До свещения кръст пръв достигна Тихомир, който е второкурсник в специалността „Материални средства, придвижване и транспорт“. „За мен беше истинска чест да хвана кръста. За втора година скачам и този път бях късметлия. Надявам се този късмет и този ден да ми донесат здраве, особено в тази ситуация, и успех. Надявам се всичко много скоро отново да е каквото беше“, каза Тихомир Стоянов.

Той получи благословия от дядо Григорий, който по традиция даде на курсантите и пари. Тихомир ще бъде награден и с няколко дни отпуск, което също е част от традицията.

„Зная, че отпускът много ще го зарадва, но самият факт, че той стигна до кръста, е много по-важен. Това е стара традиция и аз много държа на това нашите курсанти да бъдат обучавани в традициите, защото те са същността и благодарение на тях, ние знаем откъде идваме и накъде отиваме. Да осветим бойното знаме, е свята традиция. Бойното знаме е светиня, то е лицето на всяко военно формирование. На този празник ние сме заедно – армията и църквата, а това са два от основните стълбове на държавността и аз се радвам, че днес успяхме да проведем този ритуал въпреки всичко“, коментира началникът на Националния военен университет бриг. ген. Иван Маламов.

Празникът в университета започна със служба пред храма „Свети Седмочисленици”. След това митрополит Григорий благослови бойното знаме на вуза и освети водата, в която хвърли богоявленския кръст.

ПОВЕЧЕ ОТ 2400 МЪЖЕ И ЖЕНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАЗНУВАТ НА ЙОРДАНОВДЕН ИМЕНАТА СИ. Над 1250 са имениците в община Горна Оряховица. Мъжете с името Йордан в общината са общо 696. Най-възрастният от тях на 1 януари е отпразнувал 93-тия си рожден ден. Най-младият Йордан ще празнува първия си рожден ден през април. Йорданките са 457. Най-възрастната ще стане на 94 през февруари, най-младата Йорданка е на 10 г. 34 са жените, които носят името Йордана. Данчовците в общината са 21, а жените с името Данка са 13. Трима мъже са кръстени Божан, пет са жените, които носят това име. В общината има още 16 Богдановци и 9 Богдани.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *