ГЕРБ вади тежката артилерия за изборите във В. Търново, вече се спрягат и първите кандидати за депутати

В региона се очертават тежки партийни сблъсъци на предстоящите парламентарни избори, партиите затягат редици

 

ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЪРВАТА ВЪЗМОЖНА ДАТА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ У НАС ЗА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ВЕЧЕ СЕ СПРЯГАТ И ПЪРВИТЕ ИМЕНА НА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПАРТИИ. Все още президентът Румен Радев не е издал указ за насрочване на вота, но ако се спази Конституцията, той трябва да се проведе в периода 28 март – 28 май 2021 г., ако обаче пандемията не попречи. С последните актуализации депутатските места от региона са вече 8. За управляващата партия ГЕРБ регионът ни винаги се е ползвал с особено внимание, а знаково листата водеше Цветан Цветанов, който обаче вече ще играе на нова писта. Мнозина прогнозират, че именно той ще е начело на листата на своята партия „Републиканци за България“ в областта, като в списъка влизат и още няколко знакови имена, познати от времето на най-бляскавите му изборни победи. Вероятно и по тази причина от ГЕРБ залагат на част от тежката си артилерия в IV многомандатен избирателен район – Велико Търново, разбра „Борба“ от няколко свои източника. Сред тях е сегашният министър на образованието и науката Красимир Вълчев. Американски възпитаник, преминал обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ, той има опит в сферата на финансирането на образованието, оценка и наблюдение на изпълнението на европейските предприсъединителни програми. Именно той придружаваше премиера Бойко Борисов по време на изненадващата му визита в най-голямото училище в региона СУ „Емилиян Станев“ на 5 януари, което мнозина счетоха за явен знак. Сред спряганите имена за първи в търновската листа е и това на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, както и на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е ангажиран персонално с няколко големи местни пътни проекта не само като търновски зет. И трите варианта са отлични и гарантират солидни резултати за сегашните управляващи в областта ни.

НЕ ПО-МАЛКО ИНТЕРЕСНО Е И В БСП, КАТО РЕГИОНЪТ НИ СЕ ОФОРМЯ КАТО ЕДИН ОТ СТЪЛБОВЕТЕ НА ВЪТРЕШНОПАРТИЙНАТА ОПОЗИЦИЯ НА ЛИДЕРА КОРНЕЛИЯ НИНОВА, коментират анализатори. Лидерката изгуби влияние в областната си и доста от общинските партийни структури, което ще й попречи да има крайната дума както за водача на местната си листа, така и за състава й. Според неофициална информация, макар тук да е в ситуацията на Пловдив, където заради Георги Гергов е „генерал без армия“, тя ще опита да наложи като първи депутата Георги Свиленски, разбра „Борба“ от отлично осведомени. Той е известен и като първия съпруг на сегашната Първа дама Десислава Радева. Досегашната практика при социалистите обаче доказва, че ако не заложат на местен авторитет със солидно национално присъствие, винаги губят. Стари бесепари вадят за пример и двата мандата на академик Благовест Сендов, когато червените доминират с неговото водачество. След това обаче налаганите кандидатури маргинализираха столетницата с едно-единствено изключение – Весела Лечева. Лечева е безалтернативен авторитет и проекция именно на профила „местен със значимо национално присъствие“ и всяка подмяна на кандидатурата й би била лош вариант. Апропо, социалистите могат да извадят и доста авторитетна листа, разчитайки на сегашните си народни представители Явор Божанков и Валентин Ламбев, както и на знаковите си кметове от региона, някои от които са с по няколко мандата, като Георги Чакъров – Полски Тръмбеш, Емануил Манолов – Павликени, и Пламен Чернев – Сухиндол.

Абсолютно непоклатим като кандидат на ВМРО изглежда доц. д-р Милен Михов. Почти сигурно активният общински съветник и човек на „Да, България“ адв. Калоян Янков ще оглави листата на коалицията „Демократична България“, в която са и ДСБ. Ако се следва и политическата логика, регионалният лидер на „Има такъв народ“ адв. Момчил Иванов пък ще е водач на листата на партията на Слави Трифонов. Голямата въпросителна засега е около кандидатите на формацията на Мая Манолова и „Отровното трио”, които все още нямат развити структури в региона и трудно биха се преборили за мандат от Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “ГЕРБ вади тежката артилерия за изборите във В. Търново, вече се спрягат и първите кандидати за депутати

 • 07.01.2021 в 14:04
  Permalink

  Като ги гледам, все бележити търновци – кореняци, раждани в Търново, живеещи в града ни … Въобще запознати с нашите проблеми и готови да ги решат! Особено Цветанов, Ангелов, Вълчев и Свиленски! Айде Нанков поне жена му може да му е разказала нещо за града ни, докато се таковат, ама другите все широко светещи болярски звезди! Хубаво е, че поне не ни натрисат Борисов и Гергов, че тогава нямаше да мога да спя от колебание за кого да гласувам от двамата!? :))))
  С тая свинщина, наречена „пропорционален вот“ трябва да се свърши веднъж завинаги!

  Отговор
 • 14.01.2021 в 15:54
  Permalink

  Да не забравяме и Деян Хаджийски. Горд собственик на диплома за академичен доктор по национална сигурност. Кмета, зам- кмета Камарашев и мотора на групата на Герб са професори и доктори по Национална сигурност. При такъв управленски ресурс по сигурност Велико Търново е най-сигурният град в България.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *