1899 четения

Повече от половин век Александър Александров ремонтира часовници, дава мило и драго да обучи някого на занаята

Скоро ще има сериозен глад за майстори на устройствата, отмерващи времето, прогнозира той

 

51 ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА СИ ПОСВЕТИЛ НА ЧАСОВНИКАРСТВОТО АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Нито веднъж обаче не си и помислил да замени финия занаят с друга работа. През ръцете му са минали хиляди часовници, а улисан в ремонтирането им, десетилетията отлитали едно след друго. Твърди, че клиенти винаги има, и затова му тежи, че липсват желаещи, които да обучи на поминъка. Младите не проявяват интерес към часовникарството, защото трябва да превиват гръб по цял ден, а им се иска да взимат пари, без много да работят. Така си обяснява Александър апатията на новото поколение към препитанието. С тъга на сърцето споделя, че занаятът е на изчезване, и прогнозира, че един ден няма да останат майстори, които да поправят устройствата. Във Велико Търново той е един от тримата последни часовникари, като всички са пенсионери и годините все повече им тежат. Занаятът не е лесен – изискват се точност, прецизност и много знания, а истинско предизвикателство е да се съхрани зрението.

Александър е родом от Балчик, но когато бил още бебе, семейството му се преместило в старата столица. Завършил е някогашната Втора гимназия, сегашната ПМГ „Васил Друмев“, като нямал набелязана професия, която да се стреми да упражнява. Неговият баща го насочил към часовникарството и Техникума по фина механика и оптика. Така през пролетта на 1970 година станал чирак при майстор, работещ на пазара във Велико Търново. Едва навършил пълнолетие, вече усвоявал тънкостите на поминъка, който по онова време бил уважаван и престижен. Прекъснал за кратко с часовниците, защото отишъл войник, но след като се уволнил, пак се захванал с работата.

Наели го в държавния комбинат „Христо Камбуров“, където получавал заплата от 40 лв. След време му вдигнали възнаграждението на 60 лв. и дори му давали процент от отработеното. След демокрацията решил да се отдели и да работи за себе си. Купил си помещение до пазара във Велико Търново, ремонтирал го и го нагласил по собствен вкус. Връщайки лентата назад, споделя, че сякаш е знаел, че между тези четири стени ще изкара целия си трудов път.

АЛЕКСАНДЪР ТВЪРДИ, ЧЕ ИСТИНСКАТА РАБОТА В ЧАСОВНИКАРСТВОТО Е ДА УМЕЕШ ДА ДАВАШ НОВ ЖИВОТ НА МЕХАНИКАТА НА УСТРОЙСТВАТА. „Батерия и каишка всеки може да смени. Носили са ми много сложни и скъпи часовници – ръчни, електронни, стенни, кукувичи, кварцови и т.н. Държа да изпипам всичко до последния детайл, защото следвам правилото да съм полезен, а не само да взема пари на хората“, споделя 69-годишният мъж.

Вероятно именно заради този негов принцип в ателието му идват много клиенти, сред които голяма част са редовни. Пристигат и такива от съседни градове и региони. Часовници за ремонт му носят хора от Елена, Павликени, Дряново, Севлиево и дори от София. Не липсват и чужденци – предимно англичани, които по думите на Александър са големи почитатели на ръчните часовници. Много хора го откриват и чрез интернет, като 24-годишен младеж, който дойде по време на интервюто ни.

Днес напливът от клиенти не стихва, защото през последния месец ателието било затворено.

„Заради коронавируса реших да не работя през декември. През пролетта също три месеца бях хлопнал кепенците. Добре че помещението е мое, иначе щях да фалирам. Сложих стъклена защитна преграда, за да има отстояние между мен и клиентите. Мия си ръцете постоянно, непрекъснато дезинфекцирам, клиентите не секват. Работя всеки делничен ден“, твърди той.

За 51 години в бранша научил, че българите обичат и знаят как да се грижат за своите часовници. Поправял е много модерни и скъпи устройства, но забелязал, че с времето възприятието на хората към часовниците се променило. Днес те са повече аксесоар и белег на социално положение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Един коментар за “Повече от половин век Александър Александров ремонтира часовници, дава мило и драго да обучи някого на занаята

  • 08.01.2021 в 13:40
    Permalink

    Този може да сменя само батерии на часовници!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *