У нас

Безработните дължат по 26 лв. здравна осигуровка на месец

От 1 януари сумата се повишава заради ръста на минималния осигурителен доход

От 1 януари хората, които не са осигурени и не са регистрирани в бюрата по труда, дължат по-висока вноска за здраве. Те трябва да си внасят по 26 лева на месец, за да имат здравни права.

Причината е промяната в минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се тази година, който става 650 лв. (ръст от 7%), а максималният остава 3000 лв.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен осигурителния доход за самоосигуряващите се.

Тоест за тях здравната вноска е 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. Или дължимата здравна вноска за безработни става 26 лв. на месец – 8% от 325 лв.

Здравната осигуровка за служителите, пуснати в неплатен отпуск поради производствена необходимост, престой или за отглеждане на дете, е за сметка на работодателя, а когато неплатеният отпуск е по желание на работника, вноската е за негова сметка. Размерът й отново е 8% върху половината от 650 лв., т.е. 26 лв.

 

istock
От НАП поясняват, че минималният осигурителен доход за работещите на непълно работно време или месец се определя пропорционално на пълния брой на работните дни през месеца.

Тоест, ако даден служител е с брутна заплата 1000 лв. и това е и неговият осигурителен доход, но е работел по 4 часа на ден, то работодателят ще трябва да начисли дължимите осигуровки върху половината от сумата, или върху 500 лв.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *