51 четения

Доц. Милен Михов отчете дейността си като народен представител

ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА В ОБЛАСТТА Е РАБОТИЛ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 12 МЕСЕЦА НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ВМРО ДОЦ. МИЛЕН МИХОВ. Това стана ясно по време на традиционната пресконференция, в която той отчита свършената от него работа като депутат, избран от Великотърновска област. „Подпомогнахме и здравните заведения, когато започна пандемията. Още в началото на кризата направихме дарение за болницата в Свищов, където трябваха защитни средства. Но усилията ни като политическа организация и лично моите бяха насочени предимно към образованието и културата. Затова мога да се похваля с това, че помогнахме финансово за издаването на три книги на великотърновски автори, дарихме книги и учебни помагала на училището в Самоводене. Освен това съдействахме да бъдат отпуснати средства за ремонт на пет общежития, като едното от тях е блок номер 1 на Великотърновския университет“, обяснява доц. Милен Михов, който участва и във формирането на Девети Етърски гвардейски отряд в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. Историкът направи лично дарение – сабя за командира на отряда, изработена и гравирана специално за случая.

„БЕЗСПОРНО ОБАЧЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА МИ ГОРДОСТ Е ДОГОВОРЪТ, КОЙТО ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ СКЛЮЧИ С ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СОФИЯ. „Търновската гимназия е първото асоциирано училище към Техническия университет. Освен това този проект е и първият в страната, който се реализира по една иновативна програма, възложена от Министерството на образоването. Така математическата ни гимназия ще стане притегателен център за подготовка на кадри в съвременни информационни технологии. А Велико Търново има шанс да стане IT столица на България и център за подготовката на специалисти в тази област“, коментира доц. Михов.

Договорът е следствие на възложената от министъра на образованието Красимир Вълчев задача великотърновската гимназия и Техническият университет заедно да изготвят нов модел на обучение. Новият образователен модел, който двете училища ще създават, е в професионално направление „Компютърни науки“. „Иновацията предвижда разработване на нови образователни, тематични направления, които надграждат компетентностите и знанията, уменията и нагласите за професионална реализация на учениците извън задължителните дисциплини. В направленията от модерните области – дигитално предприемачество, киберсигурност и изкуствен интелект, ще бъдат създадени изцяло нови учебни програми по учебни дисциплини на две равнища – стандартно и за напреднали“, разказва и зам.-директорът на училището Николай Цонев, който е и зам.-председател на областната структура на войводите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *