Еднояйчните близнаци не са идеални клонинги

Еднояйчните близнаци не са напълно еднакви генетично, установи изследване, цитирано от Асошиейтед прес.
Учени в Исландия са секвенирали ДНК от 387 двойки еднояйчни близнаци, както и от техните родители, деца и съпрузи. Това им позволило да открият „ранни мутации, които разграничават еднояйчните близнаци“, каза Кари Стефансон, генетик от университета на Исландия и в компания „деКод дженетикс“ и съавтор на изследването, публикувано в сп.“Нейчър Дженетикс“.
Мутацията е промяна в секвенцията на ДНК – малка промяна, която не е задължително добра или лоша, но която влияе върху физическите характеристики или податливостта към определен заболявания. Мутации настъпват, когато клетката се дели и допуска малка грешка при репликирането на ДНК.
Учените установили, че еднояйчните близнаци имат средно 5,2 на сто от тези ранни генетични различия. Около 15 на сто от еднояйчните близнаци имат повече генетични различия, като при някои от тях те достигат до сто процента, каза Стефансон.
Тези различия представляват малка част от генетичния код на близнаците, но могат да повлияят върху това дали единият близнак ще е по-висок от другия или дали единият ще е изложен на по-висок риск да заболее от някои видове рак.
Доскоро повечето учени смятаха, че физическите различия между еднояйчните близнаци се дължат основно на фактори като храненето или начина на живот.
Стефансон казва, че екипът му открил двойки близнаци, при които е налична мутация във всички клетки на тялото на единия близнак, която изобщо не се открива при другия близнак.
Психоложката Нанси Сигал, която изследва близнаци в университета на Калифорния-Фулъртън и не е участвала в изследването, го определи като „героично и наистина значимо
„Това ще накара учените да променят разбирането си за влиянието на генетиката и на околната среда. Близнаците си приличат много, но няма пълна еднаквост“, каза тя.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.