827 четения

Седем нови специалности ще има в училищата в областта за новата учебна година

СЕДЕМ СА НОВИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Те са заявени от седем училища във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Стражица, Сухиндол и Камен.
Специалността „Системно програмиране“ ще бъде нова за Природо-математическата гимназия“ Васил Друмев във Велико Търново. Тази професия е факт, след като великотърновското училище сключи договор с Техническия университет в София. Двете учебни заведения получиха задача от министъра на образованието Красимир Вълчев и започват заедно да работят върху създаването на нов модел на обучение в направлението „Компютърни науки“.
Старопрестолната гимназия по икономика е второто училище във Велико Търново, което получава шанс да развива нова специалност и тя е „Търговия“.
„Производство на месо и месни продукти и риба“ е новата паралелка, която ще опитат да направят в Професионална гимназия „Васил Друмев“ в Стражица. Професията е подкрепена от местния бизнес, каза началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личев.


Паралелка със специалност „Телекомуникационни системи“ са поискали в Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“. Нова професия ще има и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол и тя е „Експлоатация на автомобилния транспорт“. Професионалната гимназия по селско стопанство в Камен е поискала и е получила възможност да направи паралелка в специалността „Полевъдство“. Седмата нова специалност е „Кетъринг“ в Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица.
„От тази гимназия получихме искане за още една нова професия и тя е помощник треньор. Въпреки че паралелката имаше подкрепата на кмета на Общината, ние дадохме отрицателно становище, защото организацията на обучение и учебните планове са твърде специфични и са правени за спортно училище, не за професионална гимназия. Но останалите предложения за нови професии са с положителни становища“, обяснява инж. Личева и допълва, че новите специалности са получили подкрепата и от БДЖ, Строителната камара във Велико Търново, Областният управител, Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, бюрата по труда в съответните общини, „Кауфланд“, „Дайхмън“ и „Лидл България“.
До 15 януари Регионалното управление на образованието събира предложенията на училищата в областта за броя паралелки, които искат да направят за новата учебната година. „След това предстои да обобщим информацията и да съобразим идеите и предложенията на директорите с индикаторите, които МОН ни е дало. Тази година отново трябва да се съобразим с процентното съотношение между профилираните и професионалните паралелки, образователното ведомство ни е дало процент и за STEM паралелките, както и за паралелките по чужди езици. Те не могат да бъдат повече от седем за областта“, коментира инж. Розалия Личева. И уточнява, че в началото на февруари план приемът ще бъде представен и пред Областната комисия по заетост.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *