315 четения

555 са ваксинираните медици в областта, започват учители и социални работници

Педагозите се дърпат за ваксините – от 3000 едва 600 ги искат

 

УСПЕШНО БЯХА ИМУНИЗИРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ 355 МЕДИЦИ С ВТОРАТА ДОСТАВКА ВАКСИНИ, КОИТО БЯХА ТРАНСПОРТИРАНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО миналата седмица. Така общият брой на получилите инжекции с иновативния препарат на Pfizer/BioNTech в областта стана 555. Очаква се да бъде осигурена следващата партида със субстанции, като тя ще бъде разпределена между още над 400 здравни специалисти. След като бъдат обхванати всички желаещи, които попадат в първа фаза на процеса, ще се пристъпи към социалните институции.

Макар да има сравнително голям интерес към ваксините от страна на работещите и пребиваващи в социални звена за възрастни над 18 години, е налице и проблем по отношение за заявяването за имунизация. Лицата, настанени в домовете за хора с ментални увреждани, трудно могат сами да вземат решение, а близките им не дават писмено съгласие. За тези пък, които нямат семейства, социалните служители имат право да вземат решение, но в повечето случаи работниците се въздържат.

Все още не е уточнено и кой ще провежда имунизациите в социалните институции и съответно на кого ще бъде поверено проследяването от ваксинацията. Част от потребителите са с умствена изостаналост, други пък са глухонеми и не владеят жестомимичния език и не могат да споделят, в случай че получат нежелани реакции.

ПО-НИСЪК Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ПРЕПАРАТИТЕ ОТ СТРАНА НА РАБОТЕЩИТЕ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ОБЛАСТТА. От общо около 3000 педагогически специалисти малко над 600 са заявили желание за имунизация. Голяма част от преподавателите са поискали да бъдат ваксинирани през пролетта, тъй като се притесняват от страничните реакции на субстанциите или наскоро са прекарали COVID-19.

Преди дни стартира и проучване сред работещите в трите висши учебни заведения в региона. Данните ще бъдат финализирани на 12 януари.

Междувременно отчетената заболеваемост от коронавирус възлиза на 122,97 на 100 000 души, което отново върна областта в червената зона. И все пак драстичен е спадът на новите случаи, рязко са намалели и хоспитализираните. В болници са настанени 91 лица, а в домашни условия се лекуват 484 души.

Диагностицираните са общо 4598, а излекуваните 3723. Битката с инфекцията са загубили още двама мъже – на 76 и на 85 години. С тях цифрата на починалите се закръгли на 300.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *