853 четения

Десетокласник направи сайт за безплатни лекарски консултации онлайн

Боян Апостолов е ученик в СУ „Емилиян Станев“, тийнейджърът е и възпитаник на „Софт Уни”

 

САЙТ ЗА БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ КОНСУЛТАЦИИ Е РАЗРАБОТИЛ ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БОЯН АПОСТОЛОВ. С тази си разработка тийнейджърът е областният победител във възрастовата група на учениците от VIII до XII клас в националното състезание „Кой е STEM в твоето училище”.

Информационната система съдържа имената на лекари от цялата страна. „Включил съм всички специалисти, за които успях да открия данни в интернет. Използвал съм и вече съществуващ сайт за онлайн прегледи и за да бъда честен и коректен, в моя сайт съм дал линк, който води към оригиналния сайт“, казва Боян, който учи в паралелката по информатика и защита на личните данни в най-голямата гимназия в областта.

Боян започнал да работи по сайта си, когато здравната ни система се задъхвала от невъзможността да откликне на всички пациенти. Затова тийнейджърът решил, че ще направи информационната си система напълно благотворително и достъпът до нея ще бъде безплатен. „Всички лекари изрично са дали съгласието си да бъдат включени в такива сайтове. И какво се получава на практика. Всеки, който има нужда от консултация, трябва да се регистрира в платформата. Ако човекът си знае заболяването, може директно да си избере специалист. В сайта всички лекари присъстват със снимка и с биографични данни – къде са завършили, какви специализации имат, къде са работили, къде работят в момента. Има бутон, който натискаш, за да си запазиш час. Сайтът пита кога ти е удобно – в кой ден, в колко часа, и иска да знае каква е целта на консултацията. Лекарят получава имейл, че има час, и може да потвърди, че ще направи консултацията, или да отхвърли часа. Човекът веднага получава информация за решението на лекаря и ако специалистът е приел да направи онлайн консултацията, той изпраща предписанията си в имейл“, обяснява Боян.

Ако обаче човекът няма диагноза, нито пък конкретно заболяване, а го притесняват симптоми, той може да влезе в общия чат в сайта. „Чатът е активен в реално време и в него участват и лекари, и пациенти. И когато човекът си напише там симптомите, може да получи директно отговор от медицинско лице или пък други пациенти да му подскажат кой е най-подходящият и точен лекар, който може да му помогне“, допълва още Боян. И уточнява, че се е постарал сайтът да е достъпен и лесен за работа за всички хора без значение какво познание имат в областта на информационните технологии. „Всъщност само с натискането на три бутона можеш да намериш лекар или да пишеш на човек, когато имаш нужда от помощ. Исках сайтът да е изчистен. И ако някой се затруднява да направи регистрация, може да влезе в него и с профила си във Фейсбук. Обаче по този начин може само да потърсиш лекар, но не и да получиш консултация“, обяснява десетокласникът.

Боян почти ежедневно следи движението в сайта и признава, че не е очаквал особена активност, защото сайтът е създаден с учебни цели. Обаче когато станало ясно, че е областният победител в категорията „Технологии“ при учениците от VIII до XII клас, гордите му учители постнали във Фейсбук страницата на училището. Тогава сайтът буквално заврял. Наложило се Боян да разшири пространството на информационната си система, за да може сайтът да поеме целия трафик.

ОСВЕН ЧЕ Е УЧЕНИК В X КЛАС, БОЯН ВЕЧЕ ИМА ДИПЛОМА И ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ОТ СОФТУЕРНИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СОФТ УНИ“. Малко преди да завърши обучението си, получил задачата да направи дипломна работа с технологията, която година и половина е изучавал. „Аз така започнах да разработвам информационната си система. Защитил съм я вече като дипломна работа и имам отлична оценка“, казва Боян, който бил едва в VIII клас, когато станал студент в „Софт Уни“. Когато завърши X клас и получи свидетелството си за средно образование, ще влезе в сила и дипломата му за висше образование. С нея той ще може да си намери работа в IT сферата.

Боян е решил да продължи да учи. Като за начало иска да запише още една специалност в „Софт Уни”, която ще го научи да тества приложения и да поправя грешките в тях, когато възникнат такива. А след XII клас ще кандидатства или в Софийския университет, или в „Нов български университет”, където има специалностите, които харесва. „Искам да се развивам и да работя в сферата на софтуерното инженерство и киберсигурността, затова вече зная къде ще уча, когато завърша училище, и уча усилено английски език“, казва Боян, който в бележника си от горе до долу има само шестици.

„Човекът, който ми даде кураж да се запиша в „Софт Уни”, беше учителят ми по информатика Владимир Андреев. А иначе, когато споделих, че съм започнал да правя сайта, учителката ми по химия Милена Иванова беше тази, която прояви интерес. И в края на всяка седмица й показвах докъде съм стигнал и й разказвах какво още предстои да направя. Тя е тази, която ми каза за STEM състезанието и благодарение на нея участвах“, признава Боян, който е първият IT гений във фамилията. Затова и той учи родителите си да работят с компютри.

„От малък си играя с техника. Все бях на компютъра и вече не помня колко компютри и лаптопи съм разглобил, за да видя какво има вътре. Е, после пак ги сглобявам и даже не ми остават излишни чаркове освен някое болтче, което съм забравил да завинтя“, усмихва се Боян и признава, че от любопитство е разглобявал и радиоапарати, домакински уреди, даже и старата семейна пералня.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *