497 четения

Екоцентрична градина с билкови спирали правят във Ветринци

ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК-1903” В СЕЛО ВЕТРИНЦИ ЩЕ РЕАЛИЗИРА ИНОВАТИВЕН ЕКОПРОЕКТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА. Институцията спечели финансиране за изграждане на екоцентрична градина, в която да се отглеждат природосъобразно различни растения. Средствата са осигурени от разработката “КонсУмувай: Х като храна” на Фондация „ЕкоЦентрик” и немската организация JANUN, субсидирани от Германската фондация за околна среда (DBU).

В двора на читалището ще се предприемат дейности по облагородяване, като в средата на цялата зелена композиция ще бъде направена билкова спирала. Край нея ще бъдат засадени лехи с други растения. Всички насаждения ще бъдат оглеждани без химични препарати и торове. Целта е растенията да пораснат натурално, като напояването ще става ръчно и чрез дъждовната вода.

На мястото ще се извършват обучения на ученици, като всички дейности по проекта следва да бъдат заснети, за да може да се проследи началото и крайният резултат от усилията на ангажираните.

Градината има за цел да представи нагледно хармоничната връзка на човека с природата, изучавайки и прилагайки принципите за устойчиво развитие на екосистемите.

Проектът е дело на секретаря на читалището Силвия Терзиева.

Очаква се облагороденият район да стане притегателно място за малки и големи в селото.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *