123 четения

Над 10 млн. лв. инвестиции от проекти в община Павликени само за последната година

Средствата са за нови селски пътища, проектират и обхода на града, който ще е връзката и с магистрала „Хемус“

 

ПРОЕКТИ ЗА НАД 10 МИЛИОНА ЛЕВА СА РЕАЛИЗИРАНИ В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ПРЕЗ 2020 Г. Готови са вече и двете отсечки на общинските пътища, за които общинската администрация успя да спечели средства. Това са пътищата от Павликени до Върбовка, Дъскот, както и до Паскалевец, а стойността на извършения ремонт е за 5,8 млн. лв. Близо 3 млн. лв. са инвестирани в рекултивирането на старото сметище. Приключи ремонтът и на читалище „Братство“, за който общинското ръководство получи за 1,2 млн. лв. „Надявам се, че ще успеем да открием тържествено реновираната читалищна сграда през тази година и плановете ни са да го направим на 1 март, в Деня на самодейността“, коментира кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Още девет улици в Павликени и една в Бяла черква ще бъдат ремонтирани през тази година. Инвестицията в тези проекти е за 1,45 млн. лв. Изцяло асфалтиран ще бъде и пътят Бяла черква – Росица, където ще бъде подменяна и канализацията, което ще струва 2,35 млн. лв.

„Предстои ни да направим общински приют за безстопанствени животни, защото популацията на уличните кучета отново започна да създава проблеми и риск за гражданите. Работим и над проект за соларна система, която да топли водата в басейна. Интересът към него изключително нарасна през последните месеци и за да работи с пълния си капацитет този комплекс, тази соларна система ще ни бъде от полза. За да реализираме тези два проекта, ще теглим два заема от фонд „ФЛАГ“, които са за по 400 000 лв. Мисля, че напълно реалистично е да започнем да работим по тях през пролетта“, коментира още инж. Манолов.

ПРОЕКТИРАНЕТО НА ОБХОДНИЯ ПЪТ НА ПАВЛИКЕНИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ТАЗИ ГОДИНА. „Този път е актуален въпрос за нас вече 40 години. Толкова време чакаме да бъде доизграден, но сега той е изключително важен за града не само защото ще облекчи движението в града, но и ще поеме трафика на тежките автомобили, които ще пренасят инертни материали от кариерата в близост до Павликени, нужни за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Този трафик ще съсипе градската инфраструктура, затова се надяваме околовръстното шосе да изпревари магистралата. Идеята не е толкова невъзможна, защото околовръстният път може да бъде готов в рамките на 7 – 8 месеца“, категоричен е инж. Манолов. Трасето е малко над 4,5 км и за довършителните дейности по него трябват около 6 млн. лева.

„Очакваме проектантски екип, защото трябва да бъдат изяснени много детайли. Има например около километър участък от трасето, който не е ясно откъде ще минава. Ще предложим то да бъде прокарано през общински терен. Освен това трябва да се направи експертиза на изградения преди 35 години стоманобетонен надлез. Ако той може да поеме трафика, това ще съкрати времето за изграждането на пътя. Ако обаче специалистите преценят, че е амортизиран, конструкцията трябва да бъде съборена, да бъде проектирано ново съоръжение, което ще отнеме поне две години“, обяснява инж. Емануил Манолов. И признава, че това би забавило изграждането на околовръстния път.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *