60 четения

Над 360 млн. лева за държавата събра НАП – В. Търново, в годината на пандемията

Пореден рекорд за увеличени приходи отбелязва регионалната дирекция

 

МЕСТНИТЕ ДАНЪЧНИ ОТБЕЛЯЗАХА ПОРЕДЕН РЕКОРД, КАТО СЪБРАХА МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА В ПАНДЕМИЧНАТА ГОДИНА В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДХОДНАТА. Малко над 360 милиона лева са постъпленията в област Велико Търново, събрани от ТД на НАП през цялата 2020-а. Това е с 31 млн. лева над планираното и с над 37 млн. лева повече от предходната 2019-а, отчитат от ведомството, ръководено от Ивайло Здравков. Поредният подобрен рекорд за събрани постъпления за хазната на България го прави и най-успешния директор в историята на регионалната приходна администрация.

Въпреки върлуващия коронавирус бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от агенцията. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е над 11% спрямо предходната, допълват от ведомството. Сходна е ситуацията и в останалите шест области в обхвата на териториалната дирекция.

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА ДАНЪЧНИТЕ ПРИХОДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ В. ТЪРНОВО ВЪЗЛИЗАТ ОБЩО НА 172 МЛН. ЛЕВА. От тях над 77 млн. лева са постъпленията от ДДС. Над 30 млн. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 58 млн. лева от данък върху доходите на физически лица.

Общият размер на постъпленията от осигурителни вноски в приходната администрация във В. Търново е 188 млн. лева, като от тях 113 млн. лева са за държавно обществено осигуряване, 49,7 млн. лева – за здравноосигурителни вноски, и 25 млн. лева – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

„2020 година освен всичко друго се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *