110 четения

Националният военен университет ще приеме 253 курсанти

253 СА МЕСТАТА ЗА КУРСАНТИ ПЪРВОКУРСНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. 231 са бройките в редовна форма на обучение според заповедта на министъра на отбраната, 22 са местата за задочници. Курсантите придобиват степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по 14 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Най-големите специализации са „Полева артилерия“, където има 45 места, „Мотопехотни и танкови войски“ с 34 места, „Противовъздушна отбрана на войските“, в която специализация обявените места са 29, в „Материални ресурси, придвижване и транспорт“ има 25 места, във „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и технологии” – 15 места, а във „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” бройките са 11. В задочна форма на обучение са обявени 22 места за курсанти в три специализации – „Разузнаване“, „Танкова и автомобилна техника“ и „Материални ресурси, придвижване и транспорт“.

В Националния военен университет вече върви приемът на кандидатстудентски документи. Кандидатите трябва да са завършили средно образование, да са годни за военна служба, да нямат друго гражданство освен българско, да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство, да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“, да не страдат от психично заболяване, към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 г. Освен това има изискване за минимален ръст и тегло и др.

И тази година Военният университет ще проведе ранни изпити. Първите са заявени за февруари, но дали ще бъдат проведени според плана, или ще бъдат отложени с месец, зависи от противоепидемичната обстановка в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *