107 четения

Евроагенцията по лекарствата преговаря за руската ваксина „Спутник V

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency – ЕМА) на ЕС води преговори с Русия за ваксината срещу COVID-19 „Спутник“. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия. По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от европейската лекарствена агенция.
Досега в ЕС са одобрени само ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на „АстраЗенека“.

Говорителите на ЕК добавиха, че на предстоящото следващата седмица заседание на Европейския съвет ще бъде обсъдено предложението на Гърция за въвеждане на европейски удостоверения, с които да се улесни свободата на движение за ваксинираните срещу новата болест. Гърция предлага подобни „паспорти“ да бъдат използвани за пътниците в гражданските полети.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *