5083 четения

Питейната вода в 23 населени места във Великотърновско е образец на Менделеевата таблица

Увеличават се районите, в които животворната течност превишава различните норми

 

ПРЕПРАТКА КЪМ ПОЧТИ ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ЛАБОРАТОРНИЯ АНАЛИЗ НА ПИТЕЙНАТА ВОДА В 23 НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЛАСТТА. Това показва доклад на здравните власти във Велико Търново, направен след извършен мониторинг на животворната течност в региона за последното тримесечие на 2020 година. Данните свидетелстват за тревожна тенденция по увеличаване на районите, в които от чешмите тече вода с превишени норми на различни показатели. Проблемът вече е обхванал почти цялата област, като най-засегнати са общините Свищов и Стражица. Непожалени са също общините Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Павликени.

Експертите от Регионалната здравна инспекция са обработили 48 проби питейна вода от централни водоизточници, а 23 от резултатите дават отклонение от стандартните норми. В сравнение с третото тримесечие на миналата година има безспорен ръст на превишения на показателите, тъй като тогава от 74 проби само 18 били нестандартни за съдържание на бактерии и химични елементи.

През октомври, ноември и декември живущите в село Мирово са наливали от чешмите си животворна течност с бактерии – коли форми.

На повишено съдържание калций пък се „радвали“ в Стрелец, Паисий и Сливовица. Вода с желязо над нормата са консумирали в Българско Сливово. През предходното тримесечие не е установено населено място в региона, в което да има превишение на металния елемент във водата.

ПО ТРАДИЦИЯ НАЙ-МНОГО РАЙОНИ В ОБЛАСТТА СТРАДАТ ОТ ОТКЛОНЕНИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА НИТРАТИ в животворната течност. Проблемът е установен в Никюп, Сломер, Вързулица, Стефан Стамболово, Страхилово, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Червена, Виноград, Камен, Лозен, Нова Върбовка и Сухиндол. Част от селата влизат в негативната статистика и за периода юли, август и септември 2020 г.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИЕМАНЕ НА ВОДА С НИТРАТИ НОСИ СЕРИОЗНИ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО. Попадайки в организма, те могат да се превърнат в нитрити и да се свържат с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепятства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние, характеризиращо се с посиняване на кожата. При намалена киселинност на стомашния сок пък нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. Сред неприятните възможности са и проявата на алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Най-уязвими към водата с превишение на нитрати са кърмачетата, малките деца, бременните жени и хората с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Здравните власти са изпратили писма до кметовете на общините Велико Търново, Полски Тръмбеш и Свищов за разработване и предоставяне за разглеждане във ведомството на мониторингова програма за 2021 г. за минералните водоизточници, намиращи се на съответната територия.

За отчетения период няма издадени актове.

Галина ГЕОРГИЕВА

5 коментара за “Питейната вода в 23 населени места във Великотърновско е образец на Менделеевата таблица

 • 12.01.2021 в 11:12
  Permalink

  Дано не се окаже, че това е платена статия от Девин, Банкя и останалите производители на бутилирана вода (не-минерална).

  Отговор
 • 12.01.2021 в 12:09
  Permalink

  Очевидно не е платена статия. Качеството на водата в Търново е с влошаващи се показатели от поне 15г. С различен вкус е и понякога предизвиква стомашни болки и алергии. Каните с филтри помагат само, частично. Качеството на живота бавно но но сигурно се влошава.

  Отговор
 • 12.01.2021 в 13:39
  Permalink

  На сайта на ВиК Йовковци са публикувани протоколите от контрола по шестмесечия, ако не се лъжа. Преди месец, когато ги гледах, не видях нищо общо с написаното тук, но става въпрос само за ВТ, за другите населени места не знам как е. Освен това всеки може да си налее шишенце и да си го занесе в акредетирана лаборатория – за окръга са две, едната е във ВиК.

  Отговор
  • 12.01.2021 в 15:45
   Permalink

   Човече, водата е различна. Почна по времето на Рашев. Но и сегашният не го променя. Около Йовковци вили на богаташи. Всичко в язовира. Имена -колкото щеш, за начало Байко Байков, бивш зам.ректор на ВТУ. Къде се изтича канализацията му. Собственик на две къщи за гости и вилата му да се провери.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *