388 четения

Търговци от Свищов се готвят за ефективна стачка и затваряне на движението

ЗА ЕФЕКТИВНА СТАЧКА И БЛОКИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО В ЦЕНТЪРА НА СВИЩОВ СЕ ПОДГОТВЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА 10 ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА, разположени в момента на терена на бившата Стара болница в града. Стопанската академия „Д. А. Ценов“ е в момента ползвател на терена, а собственик е Министерството на образованието. Някои от търговците са наематели там от 30 години, всички са инвестирали в изграждане на офисите и организация на специфичния си бизнес. Всички те обаче трябва до 30 януари да премахнат обектите си и да напуснат терена според разпореждането на Стопанската академия.

„Всички там имаме семеен бизнес и понеже от години плащаме наеми, сме категорични, че заслужаваме да получим отговор на въпросите, които задаваме. А ние искаме проверка на тази сделка, за която твърдим, че има корупционна схема. Защо се случва в средата на зимата, защо Стопанската академия толкова бърза, при положение че инвеститор няма. Защо Академическият съвет на Стопанската академия е взел решение, че имотът е с отпаднала необходимост и са готови да го върнат на МОН“, обясняват двама от търговците там Емилия Цветанова и Хюрай Салиев.

Те и колегите им са пратили запитване до Стопанската академия, до МОН, до Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Областна управа, Министерския съвет. Разговаряли са с двамата народни представители Явор Божанков и доц. Милен Михов, които от своя страна са пуснали запитване в парламента. Отговор до момента търговците не са получили от нито една институция.

„ЗА СПИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА И ЗА ПРОВЕРКА НА СДЕЛКАТА НАСТОЯВАМЕ. Защото наистина не му е времето сега, в пандемични условия, когато толкова хора изгубиха бизнесите си, да се правят такива сделки. Още повече че инвеститор няма. Това, че инвеститор няма, дори от МОН ни го казаха, потвърдиха го и от Стопанската академия, с чийто ректор комуникираме единствено във Фейсбук, обаче Фейсбук не е място за такива разговори“, категорична е Емилия Цветанова. Която уточнява и това, че в края на януари без работа ще останат около 30 души. И нито един собственик на бизнес там няма право на каквото и да било обезщетение, защото всички са собственици на фирми.

Емилия Цветанова и Хюрай Салиев обясняват още, че има решение на Общинския съвет в Свищов, в което Общината е заявила желанието си да ползва този терен. „Как тогава Стопанската академия обявява, че теренът е с отпаднала необходимост! На една импровизирана от Мая Манолова среща преди месец между нас, ректора на Стопанската академия и кмета на Свищов Генчо Генчев ние разбрахме, че кметът не иска да застава срещу академията, която е в тежко финансово положение. Нали месец по-рано точно те двамата обясняваха на пресконференция, че Стопанската академия вече си е стъпила на краката и е в стабилно финансово състояние. Кой тогава стои зад тази сделка? И защо 30 членове на Академическия съвет така рязко си промениха мнението и отмениха собственото си решение за терена“, пита г-жа Цветанова.

„Понеже няма инвеститор, с когото да разговаряме за евентуално бъдещо сътрудничество, ние сме в неведение какво ще се случи. Аз съм наемател от 30 г. и от 30 години те се държат с мен като феодали. И не съм съгласен по този начин да ми закриват бизнеса, защото нашите бизнеси са такива, че локацията е на 100% важна. Не може просто да си преместя павилиона на друго място, защото мястото определя печалбата и моето оцеляване“, категоричен е и Хюрай Салиев.

Търговците казват и това, че те отказват да премахнат обектите си, докато не получат отговори, и ако се наложи, са готови да започнат ефективни стачни действия. „Има слухове, че на този терен ще се настанява голяма верига и че ние я саботираме. Но това е само манипулация на общественото мнение. Ние не сме против облагородяването на района, който пустее от години. Напротив, има подписка от над 200 души, които искат на този терен да има парк, каквото е и решението на Общинския съвет. На това място има 40 – 50-годишни дървета, засети от създателите на първата болница в града. Готов парк е това. Има 30 декара свободни терени в града, на които може да се настани всяка търговска верига“, категорични са търговците.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *