202 четения

Ваксина на „Бионтех“ успешно лекува множествена склероза при мишки, без да потиска имунната система

Експериментална ваксина, разработена от германската компания „Бионтех“, създала заедно с „Пфайзер“ ваксина срещу Ковид-19, бе успешно изпробвана върху мишки, съобщи електронното издание „Малтипъл склерозис нюз тудей“.
Ваксината забавя развитието и облекчава тежестта на симптомите на множествена склероза, става ясно от резултатите от изследването, публикувани от сп.“Сайънс“. В изследването са участвали „Бионтех“ и специалисти от университетски медицински и изследователски център по имунотерапия към университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц.
Мишките, върху които е приложена ваксината, не са проявили признаци на цялостно потискане на имунитета, което може да означава, че тя преодолява отрицателния ефект от настоящите имуносупресивни терапии за множествена склероза.
Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува миелиновата обвивка на нервните влакна. Затова целта на терапиите срещу това и други автоимунни заболявания е да потиснат клетките, които предизвикват автоимунните атаки, без да се потиска изцяло имунитета.
Ваксината на „Бионтех“ е основана на информационна РНК, също както ваксината срещу Ковид-19. Тя се различава от досега съществуващите терапии по две основни характеристики. Вместо да стимулира имунната система да разпознава, запомня и да се бори срещу специфични микроби или молекули, тя насърчава имунна толерантност към определена молекула. Вторият отличителен белег е, че това се случва с информационна РНК, която след проникването в клетката, се използва от нея, за да произвежда конкретен протеин.
Резултатите от тестове върху мишки сочат, че ваксината е предотвратила развитието на болестта или при ранни стадии на заболяването е спряла развитието му и е възстановила двигателните функции на животните.
Германската компания „Бионтех“ използва РНК технологията при разработването на потенциални терапии срещу няколко вида рак и срещу Ковид-19. За пръв път тя се прилага при разработването на потенциална терапия срещу автоимуннно заболяване.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *