259 четения

Ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna провокират организма сам да си изгради защита срещу коронавируса

Засега не е ясно колко време трае имунитетът, изграден след инжектиране на субстанциите

 

ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО НА БЕЗПЛАТНА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19. Имунизацията е доброволна, като за целта се подписва декларация на информирано съгласие (на снимката). Очаква се масовото инжектиране на защитни субстанции срещу коронавируса да започне през пролетта, след като бъдат обхванати най-рисковите групи – медици, социални работници и потребители на социални заведения, учители, полицаи, пациенти с хронични заболявания и т.н. За момента у нас бяха направени имунизации само с препарата на Pfizer-BioNTech, но преди дни одобрение за употреба от Европейската комисия по лекарствата получи и разработката на компания Moderna. Тя също ще се използва у нас и се очаква на 13 януари да пристигнат 2400 дози от нея.

На сайта на здравното министерство са публикувани кратките характеристики на двете ваксини, а еднозначно за тях е, че подготвят организма сам да си изгради протекция срещу COVID-19. За целта е внедрена иновативна технология чрез белтъчна молекула. Субстанциите не съдържат вируса и не могат да причинят разболяване от коронавирус. Те се прилагат на две дози, като тази на Pfizer-BioNTech през период от 21 дни, а на Moderna – 28 дни. Според проучванията първата ваксина дава защита поне 7 дни след реимунизацията, а втората – 14 дни след повторното инжектиране.

Натоварени с мисията по ваксиниране на населението ще бъдат личните лекари. Те ще получават дозите от Регионалната здравна инспекция в старата столица, която има ангажимент до организира процеса до 5 дни след доставката на препаратите от Pfizer-BioNTech и почти до месец на Moderna.

Предвидено е сформирането на мобилни групи от здравни работници, които да реализират процеса в населените места, където няма достатъчно лични лекари.

Първата ваксина, одобрена от Европейската комисия по лекарствата, не се препоръчва за лица под 16 години, защото не е установена безопасността и ефикасността й при децата и юношите. Един флакон съдържа пет дози по 0,3 мл.

Вторият защитен препарат, получил зелена светлина, пък е подходящ за лицата, навършили пълнолетие. Дозата за човека при него е 0,5 мл.

Препаратите могат да бъдат поставяни и при бременни жени и следва да се инжектира тогава, когато потенциалните ползи надвишават рисковете. Няма достатъчно данни от клинични проучвания за предаване на защита чрез кърмата при бебетата.

КОГАТО СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ИМУНИЗАЦИЯТА, ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР ПРАВИ ОБСТОЕН ПРЕГЛЕД НА ПАЦИЕНТА. Ако човекът е с висока температура или с остра инфекция, ваксинацията следва да се отложи. Не се препоръчва и за лица на антикоагулантна терапия и с проблеми на кръвосъсирването. Ако човекът е здрав, джипито ще го запознае с евентуалните нежелани реакции от препарата и се подписва информирано съгласие.

Според листовките на двете ваксини е възможно след убождането на мястото да се появи болка и оток. Това са странични ефекти, описани като много чести. Сред останалите нежелани реакции са главоболие, гадене, повръщане, мускулни и ставни болки. Има вероятност да настъпи безсъние, втрисане, умора и дори лицева пареза. Не е изключено и да се стигне до алергичен шок при свръхчувствителни хора. За тази цел имунизираните следва да останат под лекарско наблюдение поне 15 минути след ваксинацията.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *