126 четения

Европeйският регулаторен орган одобри първите насекоми, подходящи за човешка храна

Вид ларви могат скоро да станат съставка на макаронените изделия и готовите вечери, след като европейският регулаторен орган ги одобри като първите насекоми, подходящи за човешка храна, съобщи Ройтерс.
Решението на Европейската агенция за безопасност на храните създава условия те да се използват изсушени в кърита и други рецепти и като брашно за бисквити, макаронени изделия, хляб.
Тези ларви вече се използват в храната за животни в Европа. Те са богати на протеини, мазнини и фибри и вероятно ще влязат в менюто на европейците през следващите години, каза специалистът по хранителна химия Ермолаос Верверис, под чието ръководство ларвите са оценени като човешка храна в Европа във връзка с регламента за „нова храна“, влязъл в сила през 2018 г.
„Има голям интерес от научната общност и от хранителната промишленост към насекоми, които са подходящи за ядене“, добави той.
В много части на света – Африка, Австралия, Нова Зеландия, Азия, хората ядат храни с насекоми. След като Европейската комисия одобри решението на агенцията за безопасност на храните, и Европа ще се нареди сред тях.
Някои социолози обаче мислят, че психологическата бариера в Европа е много силна и ще мине време, преди храните с насекоми да станат много търсени в супермаркетите.
Европейската агенция за безопасност на храните е получила 156 кандидатури за „нови храни“ от 2018 г., с цяла поредица насекоми и водорасли.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *