402 четения

Очаква се грипът да ни атакува успоредно с коронавируса през втората половина на януари

Медиците призовават за спазване на мерките, защото в противен случай ситуацията ще стане драматична

 

И ТАЗИ ГОДИНА ГРИПЪТ НЯМА ДА НИ ПОДМИНЕ. Експертите прогнозират, че вирусът ще започне да се разпространява през втората половина на януари, като вече има първи регистрирани случаи в страната. По думите на председателя на Районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Христо Димитров засега няма установени болни от грип в областта. Това обаче не бива да действа успокояващо на местното население и да се неглижира опасността от епидемия. Медикът е категоричен, че ако не се спазват противоепидемичните мерки, пред кабинетите на джипитата ще се извият огромни опашки от пациенти и здравните специалисти ще бъдат изправени пред безпрецедентно трудна ситуация да лекуват коронавирус и грип. Ако бъде допуснато масово разболяване от грип пък, болниците отново ще трябва да се справят с нечовешко натоварване.

„Тази година е по-специфична и вероятно наложените заради коронавируса мерки ще доведат до ограничение на разпространението и на грипа. Надявам се, че изолацията, дистанцията и носенето на предпазни маски ще подействат, но изненади винаги са възможни. Сега е моментът обществото да бъде отговорно и да не допусне да действат едновременно двата вируса“, заяви д-р Димитров.

Председателят на търновката лекарска колегия посочи като успокоителен факт проведената ваксинация срещу грип през есента. По думите му имунизацията – част от националната програма, която се реализира за втора година, е успяла да обхване голяма част от лицата, попадащи в рисковата група над 65 години.

„Разбира се, имаше недостиг на безплатни ваксини, защото желаещите и подходящите за имунизация са много. Прави ми добро впечатление, че за първи път от доста време и по-младите ни пациенти проявиха интерес към ваксините срещу грип. Естествено, не можем да говори за масово покритие с препаратите, но със сигурност имаме повече имунизирани“, коментира той.

Според изследванията в предстоящите дни ще ни атакуват щамовете „Бризбейн“, „Виктория“ и „Канзас“. За щастие, те са познати на медиците и вече имат опит в лечението им.

„И все пак грипът е известен е това, че се променя бързо. Дори в рамките на един сезон е възможно някой щам да мутира и ваксината да не е толкова ефективна срещу него. Разполагаме с няколко противовирусни препарата, които са подходящи за терапия на грипа. По-тревожно е, ако човек едновременно се разболее от коронавирус и грип“, подчерта д-р Димитров.

Специалистът уточни, че вече в България са достъпни т.нар. комбинирани тестове за двата вируса, които влизат в употреба на лекарите за по-лесна диагностика на заболяванията. Чрез тях са установени носители едновременно на COVID-19 и грипа, които не боледуват, но разпространяват инфекциите.

„За да се снижи до минимум заразяването, трябва да продължим да носим предпазни маски. Те са необходими, за да защитим околните, и следва да са отговорност на всеки“, допълни медикът.

Грипът се различава от коронавируса по това, че започва рязко и влошаването на състоянието става изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица, болки в гърлото, висока температура, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и е налегнат от сънливост.

Най-уязвими са малките деца, хората с хронични заболявания и представителите на третата възраст.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *