303 четения

Осветлението в големите квартали на В. Търново се подменя за 900 000 лв., разходите падат тройно

От 160 kW консумацията с новите LED лампи става 51 kW

 

Три пъти по-малко разходи ще има с новото осветление.

УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ В НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КВАРТАЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ МОДЕРНИЗИРАНО, А ЗНАЧИТЕЛНО ЩЕ БЪДЕ ПОДОБРЕНА И ЕНЕРГИЙНАТА МУ ЕФЕКТИВНОСТ. Инвестицията ще обхване жилищните райони „Бузлуджа“, „Колю Фичето“, „Зона Б“ и „Картала“ и ще подобри условията за живот на близо 38 000 жители на старопрестолния град.

Очакваните резултати са 150% по-ефективна инсталирана мощност и намалени вредни емисии на година с еквивалент 719 тона въглероден диоксид.

Инвестицията ще бъде реализирана в резултат на одобрен проект на Общината „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление във Велико Търново“, финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Дейностите, които ще бъдат реализирани, предвиждат въвеждане на нова автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обем на данни и подмяна на съществуващите осветителни тела с LED източници.

1581 ЩЕ СА НОВИТЕ ОСВЕТИТЕЛНИ LED ТЕЛА ЗА ЧЕТИРИТЕ КВАРТАЛА. ОБЩАТА ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ НА ДОСЕГАШНИТЕ Е 160.94 KW С ОТЧИТАНЕ НА ЗАГУБИТЕ. След реализацията на проекта се очаква инсталираната мощност да бъде 51.68 kW съгласно доклада за обследване за енергийна ефективност.

Проектът ще спомогне както за по-добрата пропускателна способност на уличната и шосейната мрежа през тъмната част на денонощието, така и за повишаване на привлекателността на Велико Търново, подобряване на сигурността и намаляване на пътно-транспортните произшествия. Модернизацията на уличното осветление и технологичното обновление ще доведе и до намаляване на преките разходи на общината по това перо. Новите LED източници на светлина се характеризират с висока ефективност, повишени експлоатационни характеристики, отлично цветопредаване и цветна температура, много дълъг живот и надеждност.

Чрез проекта системата за улично осветление във Велико Търново ще отговори и на изискванията на Български държавен стандарт EN 13201 за най-рационалното, целесъобразно и техническо правилно използване лимитираните по вид и количество ресурси.

Срокът за реализация на инвестицията е 18 месеца от подписване на договора, а вложените средства ще са над 900 000 лева.

Модернизация и подобряване на енергийната ефективност на осветлението бе направена и по 38-те улици и площадни пространства в Стария град, обновени заедно с инфраструктурата в кв. „Чолаковци“ с европейски средства, при изграждането на нови улици в кварталите и др.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *