467 четения

Половината медици в интензивни отделения страдат от депресия заради Ковид-19

Почти половината от работещите в интензивни отделения в Англия в условията на пандемията от Ковид-19 страдат от тежки тревожни разстройства, депресии или посттравматично стресово разстройство, като някои от тях дори казват, че би било по-добре да умрат, сочат резултати от изследване, цитирани от Ройтерс.
Много от сестрите и лекарите в интензивните отделения са достигнали клиничния праг за посттравматично стресово разстройство, тревожност или злоупотреба с алкохол и симптомите им са толкова тежки, че някои от тях съобщават, че са обмисляли самонараняване или самоубийство.
Това остро влошаване на психичното здраве на работещите в интензивни отделения, които се грижат за критично болни или умиращи от Ковид-19 пациенти, вероятно влияе върху способността им да работят ефективно и върху качеството на живота им, сочат авторите на изследването.
Над 81 000 души починаха от Ковид-19 във Великобритания, с което страната се нарежда на пето място в света по брой жертви на инфекцията.
Повече от три милиона души във Великобритания са дали положителен тест за Ковид-19 и според правителството болниците и интензивните отделения са на ръба на възможностите си.
Напрежението е особено високо върху работещите в интензивни отделения, където са сред тежко болни пациенти за дълги периоди от време и където рискът да се заразят с Ковид-19 е много висок, а недостигът на персонал и на защитни средства всекидневно създава проблеми.
„Високото ниво на смъртност сред пациентите с Ковид-19, приети в интензивни отделения, съчетано с трудностите в общуването и в осигуряването на адекватна подкрепа за пациентите в края на живота им…най-вероятно са сред източниците на изключително висок стрес за всички, които работят в такива звена“, каза Нийл Грийнберг, преподавател в института по психиатрия, психология и неврология в Кингс колидж Лондон, който е ръководител на изследването.
Изследването, чиито резултати бяха публикувани в сп.“Окюпейшънал хелт“, е проведено през юни и юли миналата година, преди последната вълна от инфекции във Великобритания.
45 на сто от над 700 медици от 9 интензивни отделения в Англия са в клинично състояние за поне едно от сериозни психични разстройства като тежка депресия (6 на сто), посттравматично стресово разстройство (40 на сто), тежка форма на тревожно разстройство (11 на сто) или злоупотреба с алкохол (7 на сто).
Още по-тревожната констатация на изследователите е, че повече от един на всеки осем участници съобщава за самонараняване или суицидни мисли през предходните две седмици.
Грийнберг казва, че резултатите от проучването са знак, че медиците на първа линия се нуждаят спешно от помощ за психичното си здраве.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *