318 четения

Седем нови специалности в местните училища за новата учебна година

„Системно програмиране“ и „Производство на месо и месни продукти“ са сред най-атрактивните

 

СЕДЕМ СА НОВИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Те са заявени от седем училища в старата столица, Горна Оряховица, Свищов, Стражица, Сухиндол и Камен.

Специалността „Системно програмиране“ ще бъде нова за Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Тази професия е факт, след като великотърновското училище сключи договор с Техническия университет в София. Двете учебни заведения получиха задача от министъра на образованието Красимир Вълчев и започват заедно да работят върху създаването на нов модел на обучение в направлението „Компютърни науки“.

Старопрестолната гимназия по икономика е второто училище във Велико Търново, което получава шанс да развива нова специалност и тя е „Търговия“.

„Производство на месо и месни продукти и риба“ е новата паралелка, която ще опитат да направят в Професионална гимназия „Васил Друмев“ в Стражица. Професията е подкрепена от местния бизнес, каза началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Паралелка със специалност „Телекомуникационни системи“ са поискали в Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“. Нова професия ще има и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол и тя е „Експлоатация на автомобилния транспорт“. Професионалната гимназия по селско стопанство в Камен е поискала и е получила възможност да направи паралелка в специалността „Полевъдство“. Седмата нова специалност е „Кетъринг“ в Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица.

„От тази гимназия получихме искане за още една нова професия и тя е помощник-треньор. Въпреки че паралелката имаше подкрепата на кмета на общината, ние дадохме отрицателно становище, защото организацията на обучение и учебните планове са твърде специфични и са правени за спортно училище, не за професионална гимназия.

НО ОСТАНАЛИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИ ПРОФЕСИИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ СТАНОВИЩА“, ОБЯСНЯВА ИНЖ. ЛИЧЕВА и допълва, че новите специалности са получили подкрепата и от БДЖ, строителната камара във Велико Търново, областния управител, Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, бюрата по труда в съответните общини, „Кауфланд“, „Дайхман“ и „Лидл България“.

До 15 януари Регионалното управление на образованието събира предложенията на училищата в областта за броя паралелки, които искат да направят за новата учебната година. „След това предстои да обобщим информацията и да съобразим идеите и предложенията на директорите с индикаторите, които МОН ни е дало. Тази година отново трябва да се съобразим с процентното съотношение между профилираните и професионалните паралелки, образователното ведомство ни е дало процент и за STEM паралелките, както и за паралелките по чужди езици. Те не могат да бъдат повече от седем за областта“, коментира инж. Розалия Личева. И уточнява, че в началото на февруари план-приемът ще бъде представен и пред Областната комисия по заетост.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *