918 четения

Уникален курс по бързо четене предлагат Марина и Десислава в Школата по ментална аритметика

ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ КУРС ПО БЪРЗО ЧЕТЕНЕ ЗА ДЕЦА ПРЕДЛАГАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МАРИНА И ДЕСИ. Вече две години двете дами развиват успешно школата си по ментална аритметика SMARTYKIDS, в която малчугани учат математика по китайски метод и със сметало на 5000 години.

„Още когато откривахме школата, знаехме, че няма да ни трябва твърде много време, за да започнем и курса по бързо четене или ментално четене. Подобно на часовете по математика децата се учат да боравят с буквите също толкова скоростно колкото и с числата, и в крайна сметка започват да четат с разбиране. Оказва се, че четенето с разбиране е доста сериозен проблем на децата ни през последните години. И проблемът идва от несъответствието между училищната програма и подготовката в детската градина. И когато децата не успяват да прочетат текста, не разбират какво пише в него, те стават неуверени, самочувствието им се срива и се отказват, предават се просто“, казва инж. Марина Йотова, която е управител и създател на Школата по ментална аритметика. Заедно с нея в школата работи и педагогът Десислава Томова.

След това Марина обяснява, че в мозъка ни няма център на четенето, който да се отключва, за да се научим да четем. Има четири отдела в мозъка, които се задействат, когато ние видим един текст, и това са зрителният анализатор, ретикулярната формация, което е островчето на вниманието, лимбическата система, където са емоциите ни, и кората на главния мозък, където е центърът анализатор. Затова, за да се научат децата да четат, трябва да бъдат активирани всички тези островчета в мозъка.

„По време на курса ние правим упражнения, които възбуждат съответното островче. И понеже методът действа чрез повторения, повтаряме упражненията, като всеки път увеличаваме трудността. Всяко дете получава 12 тетрадки, в които се съдържат въпросните упражнения – за внимание, за памет, за четене, интонационно четене. Без да мислят колко сложно е това, което става в мозъчетата им, децата просто се забавляват, повтарят, четат, смеят се, запаметяват и в един момент тези четири островчета започват да се включват автоматично. Щом детето види един текст, се задейства т.нар. мозъчна буря, едновременно работят всички центрове в мозъка, а детето може да се концентрира, да чете, при това емоционално, и да разбира каквото чете“, обяснява инж. Марина Йотова.

ИГРАТА Е ВОДЕЩАТА ДЕЙНОСТ В КУРСА ПО БЪРЗО ЧЕТЕНЕ, ЗАТОВА И ЗАНИМАНИЯТА СА ИНТЕРЕСНИ ЗА ДЕЦАТА, забавни са и ненатоварващи. „Всъщност цялата система е изградена върху игра, която е като околосветско пътешествие. Буквално обикаляме държавите от Австралия до Япония. Така развиваме произволното внимание, превключването на вниманието, дълготрайната памет, граматическите правила, емоционалното и интонационното четене, разбирането на текста, въображението“, казва Марина.

Освен 12-те тетрадки с упражнения всяко дете, което се запише в курса, получава и книжка с приказки. Всяка приказка е придружена със знаци, които са поставени по страниците. Тези знаци предизвикват децата да завъртат книжката с главата надолу, наляво, надясно, въобще във всички възможни посоки. Това упражнение принуждава хлапетата да четат текста от ляво надясно или пък да виждат буквите нагоре с краката. „В началото децата се дърпат, но после им става интересно и те са готови на челна стойка да застанат, за да четат. При това, когато четем, ние и време засичаме, за да стресираме мозъка, който иначе е ленив“, разказва Марина.

Курсът е подходящ за деца от 7 до 12 г. Долната възрастова граница е, за да има време детето да научи буквите и да сричкува, за да надгражда уменията си. В школата Марина и Десислава работят с мнемотехника, което най-общо казано е „техника за запаметяване“. Децата трябва да напишат текст по картинки, като задължително вкарат емоции и чувства. Когато децата съставят емоционален разказ по картинките, те го запомнят до следващия ни урок, което е и целта ни“, обяснява Марина.

И признава, че голямата й цел е да влезе и в училищата и там да работи с децата, които имат затруднения при четенето с разбиране. „Мисля че това е следващата стъпка, към която школата се стреми. Още повече че ние имаме и онлайн тренажор. Когато детето се запише, то получава достъп до тази виртуална класна стая и може да си тренира упражненията и вкъщи“, допълва Марина, която скоро ще празнува втория рожден ден на школата.

„Започнахме с малко деца и с много демонстрации, за да обясним първо на родителите този китайски метод, по който преподаваме менталната аритметика. Методът е изключителен, буквално създава велики математици, а всъщност използваме сметало на 5000 г. И само за една година през заниманията в школата преминаха повече от 600 деца. Тези, които харесат метода и останат, успешно преминават през всичките шест нива. Учат се да смятат наум с големи числа, при това за време“, обяснява Марина и допълва, че менталната аритметика е метод, който тренира нервните връзки на мозъка и развива скоростта и качеството на мисленето. Още след първите занимания децата започват да смятат бързо наум, при това боравят с големи числа. Методиката подобрява тяхната координация, мисъл, реч, въображение, развива краткосрочната и дългосрочната им памет. Има упражнения, в които децата работят едновременно и с двете си ръце, а това е важно за напредъка и на двете полукълба, което увеличава интелектуалния и творческия им потенциал.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Ивайло ЙОТОВ

Един коментар за “Уникален курс по бързо четене предлагат Марина и Десислава в Школата по ментална аритметика

  • 13.01.2021 в 12:26
    Permalink

    Много интересно, защо да не стане задължителен предмет в училище. Децата са разсеяни, защото използват таблети и телефони повече от необходимото.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *