137 четения

Станислав Рашков, Спортист N 1 на Велико Търново за юноши и девойки, пред в. „Борба“: „Искам да подобря резултатите и да покрия норматив за Балканиадата”

Състезателят на СК „Атлетика-2012” Станислав Рашков бе избран за спортист N 1 на община Велико Търново за юноши и девойки за 2020 г. Възпитаникът на Людмила Георгиева заслужи приза, след като стана държавен шампион на 1500 и на 3000 метра бягане от първенството в зала и е втори на същите дисциплини на открито до 18 години. Талантливият бегач е ученик в Спортно училище „Георги Живков”. Ето как отговори той на зададените му въпроси.

– Как приемаш признанието за спортист N 1 при юношите и девойките на В. Търново?

– Изненадан съм приятно. За първи път съм сред номинираните най-добри спортисти на града. Благодаря на всички, които да гласували за мен! 2020 г. беше доста успешна за мен, макар че имах и някои разочарования. На един крос останах четвърти, а смятам, че един шампион трябва да поддържа постигнатото ниво. Но станах държавен шампион до 18 години в две дисциплини – 1500 и 3000 метра на закрито, а през лятото – вицешампион и в двете на открито.

– На каква възраст започна да тренираш лека атлетика?

– От 13-годишен. Преди това също бях тренирал с леката атлетика, но спрях за две-три години и впоследствие започнах отново, много по-сериозно. В спортен клуб „Атлетика-2012” съм, при треньорката Людмила Георгиева. Цялото семейство много ме подкрепят, дори идват с мен по състезания. Всички се вълнуват даже повече от мен преди и по време на състезание.

– Преди шампионата на закрито миналата зима, донесъл ти двете титли, нямаше отличия от държавно първенство. С каква нагласа стартира?

– Дотогава най-доброто ми класиране беше пети на 1500 метра. По-неочаквана за мен беше победата ми на 3000 метра. Тогава бях наистина в много добра форма и още преди това усещах, че се чувствам много добре. Като гръмна пищовът, тръгнах с всички сили. Конкуренцията при нас е много голяма, а с тези шампионски титли идва и много по-голяма отговорност.

– Пандемията попречи ли на подготовката за държавното на открито през лятото?

– Да, не се чувствах много добре, имах пропуснати тренировки. Аз тренирах на село самостоятелно по време на пандемията, но не е същото. Станах вицешампион в двете дисциплини, за някои хора това е много добре, но аз бях малко разочарован.

– Какви цели си поставяш?

– Да покрия норматив за европейското първенство, да участвам на Балканиадата. Иначе тренировките вървят добре, просто трябва отдаденост и упоритост.

– Какво представлява тренировъчният ти цикъл?

– Първо се работи за обем, после започваме с отсечките – първо с по-голяма почивка, а когато наближи състезанието, почивката се намалява. Засега 1500-метровата дистанция ми е по-силна, но май вече ще наблягам на по-дългите дисциплини. Ще бягам и 5000 метра, миналото лято участвах и съм доволен, но мога и по-добре.

– Защо избра да бягаш дългите дистанции?

– То си е вродено, индивидуално. Когато не си роден за спринтьор, а за по-дълги дистанции – това и правиш.

– Какво очакваш от новата 2021 година?

– Очаквам да си подобря резултатите и ако мога, да покрия норматив за Балканиадата. Естествено, всеки спортист мечтае за участие на европейско и световно първенство, за олимпиада. Засега гледам да прогресирам стъпка по стъпка. На 30 и 31 януари е държавното първенство в зала, в което ще трябва да защитавам титлите си. Но вече влизам в по-горната възрастова група – под 20 години, и ще е много по-трудно. Конкуренцията ще става все по-голяма, отговорностите – също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *