3085 четения

Здравният министър във В. Търново: „Лека-полека ще отваряме държавата“

Стартира масово тестване на учители, а напролет ще пристигнат големи количества ваксини

 

АКО ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ПРОДЪЛЖИ ДА ПАДА, СЛЕД КАТО ПУСНЕМ УЧИЛИЩАТА И ПРАКТИЧЕСКИТЕ ЗАНЯТИЯ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ, стигнем ли под 120 заболели на 100 000 души, ще вървим към постепенно отваряне на държавата. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново, след като проведе среща с директорите на регионалните здравни инспекции от ваксинационна зона 2 – Велико Търново, Русе, Плевен, Габрово и Ловеч. Той увери, че процеса по имунизация върви нормално и се работи по изчистване на всички детайли. По думите му през пролетта у нас ще бъдат доставени големи количества от защитните препарати и ще започне масово ваксиниране.

„Задължение на българското правителство е да осигури достатъчно количество ваксини за всички български граждани. Нашата идея е да се снабдим с всички одобрени ваксини в Европа. Ще помогнем и на нашите съседи. Човешкият живот не може да бъде оценен с пари, не сме жалили средства за ваксини“, подчерта проф. Ангелов.

Здравният министър обясни, че гражданите ще могат да избират между препаратите на „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“, когато последната получи зелена светлина за употреба от Европейската комисия по лекарства. Посочи, че желаещите следва да се запознаят с характеристиките на трите субстанции, които са качени в единния информационен портал, и данните са напълно безплатни.

Изпратено е писмо до всички общопрактикуващи лекари, които в рамките на един месец следва да уточнят кои техни пациенти са желаещи за имунизация.

ПРОФ. АНГЕЛОВ КОМЕНТИРА ТЕМАТА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ПО ВАКСИНАЦИЯТА В ДОМОВЕТЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ. Категоричен е, че няма повод за тревога и в родното законодателство е описан нагледният ред, по който да се случи имунизацията при лицата над 18-годишна възраст, които не са в състояние да взимат самостоятелно решение по казуса.

„Ще дадем допълнителни указания с колегите от социалното министерство. Нека бъде ясно, че заболяванията на тези хора не са противопоказни за ваксината. При липса на близки и роднини решението за имунизация на хората с увреждания и други ментални проблеми ще взимат служители от дома или общината. Ваксините ще се поставят на място в социалните институции от служители на РЗИ или в разкритите ваксинационни кабинети в лечебните заведения“, обясни той.

НА 25 ЯНУАРИ СТАРТИРА МАСОВО ТЕСТВАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ. Ще се проверява колко педагози са успели да изградят антитела.

„В петък ще излезе моя заповед за това кои специалности се връщат в реална учебна среда, съгласувано е с образователния министър Кирил Вълчев“, допълни той.

По думите му всички, които попадат в някои от фазите на националния ваксинационен план, имат право да получат ваксина, без значение дали вече е приключена съответната фаза.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *