8069 четения

АЛЕНА В ПРОГНОЗА ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 2021 ГОДИНА

„Търпението ще докара просперитет и инвестиции. С умерени цени могат да идват много туристи”

Хороскопът не само на човек, животно, събитие – бъдещо или отминало, изисква точна дата на раждане. Хороскопът на град не може да бъде направен без дата на раждане, първа копка и литургия, полагане на темелен камък. Датата на раждане на Велико Търново е скрита в изгубените скрижали на отминалите хилядолетия, пазещи спомена за първите тракийски поселения по тези земи повече от 8000 години назад във времето.

Астронумерологичните ми изчисления и тълкувания са основани на датата, на която е взето решение градът да се преименува от Търново във Велико Търново – 27 юли 1965 г. Дата, носител на силни емоции и на желание за победа и връх във всяко отношение, но пречупено през прибързаност и нереални решения на неосъществимо ново начало. Дата, която образно бих определила като криле и котва, на която има още една котва – 22 март, празника на града в чест на великата победа на цар Йоан Асен Втори над Теодор Комнин. На тази дата през 1230 година вече и загиналите са били кремирани, и златиците на вдовиците раздадени, и трофеите са прибрани в залата на българските победи. Битката е на 9 март и близо 350 години я делят от въвеждането на Григорианския календар. Непочтена е тази замяна от 9-о на 22-ро число съгласно новия стил, а и никой сякаш не се замисля, че това обратно датиране е плаващо и след като се добавя по ден на век, сега в началото на третото хилядолетие и 21 век пак трябва да се добави ден и празникът на града е правилно да се чества на 23 март. Натаманените дати не градят просперитет нито за град нито за държава.


БИЗНЕС, ИКОНОМИКА

 

Личната година на Велико Търново до 27 юли 2021 г. орисва неговите граждани на търпение, за някои през стиснати зъби, на вглъбяване в себе си, на компромис, невинаги желан и през много емоция, на оцеляване и дори пасивност. След 27 юли е време за разперване на крилете, успешни срещи, договори, инвестиции, градеж, но не и върхови постижения.

Много хороскопи съм направила на хора от Велико Търново, някои с отлични перспективи в бизнеса, други с не толкова. В личен план съветите ми сигурно са стотици. Обратната ми връзка с повечето от тези хора е създала у мен впечатлението за характерна емоционална импулсивност, от едва доловима до крайна, при хората от царския град. Сега, след анализа на двете дати – на празника на града и на смяната на името му, се изясни откъде идва тази привнесена характеристика, която влияе върху личните дела, бизнеса, туризма, върху всичко.

Икономиката на града може да се развива отлично, дори и ако това се случва основно върху възможностите, които дават културата и историческите паметници, стига да се използват умело, за да могат да носят приходи, които отговарят на визията на посетителите и инвеститорите. Важно предупреждение е, че високите цени и малкото посетители не са гаранция за приходи, точно обратната е орисията на града. Умерени цени и много посетители. Тук отново съществува забраната съгласно рождената дата на града с новото име Велико Търново 27.07.1965 година, забраняваща прибързаност, която може да разруши стабилното надграждане на икономическите показатели. С разум и без агресия може да се постигне много. Всички опити за некоректно привличане на инвеститори и разкриване на работни места с ниско заплащане ще тласка града към дъното и към невъзможност бързо да изплува в светлината на просперитета.


КУЛТУРА

На 16.04.2019 година с решение на Народното събрание градът е обявен за историческа и духовна столица на България. Важно решение, носещо на жителите и на управляващите невероятни шансове, ако го осъзнаят и използват практично, без видима, отблъскваща туристите проява на алчност и високомерие към културните ценности на другите градове в България. Изискването на този важен ден е с разум и интелектуално израстване да бъдe граден и надграждан културният възход на Велико Търново, но само със стойностни изяви, без опошляване на всичко заложено от нашите предци, градили и съхранили до последния възможен ден столицата на Второто българско царство.

Само двата хълма Царевец и Трапезица са достатъчна атракция и така наситени с исторически артефакти, значителна част от които все още неразкрити, че могат да бъдат превърнати в приказки за града, които туристическите фирми да предлагат в различна форма и атракции, а това му позволява и годината на нови партньорства и познанства, обвързани със сферата на културата и туризма, да привлече нови възможности за инвестиции и посещения от задгранични партньори и туристи. Величието на Царевград Търнов и днес може да смае погледа, ако крепостта бъде възстановена в автентичния си вид и най-вече шестетажната кула на царския дворец на Царевец.


СПОРТ

Футболният отбор на Велико Търново, за който са известни датите му на създаване и последващи промени, може да получи своята прогноза.

ФК „Етър“ е създаден на 24.04.1924 година, чудесен ден, ако идеята за създаването на клуба е победа и пак победа до върхови постижения, а не просто да се нареди до вече създадените футболни клубове на България в началото на 20 век. Ако мислят, мечтаят и работят за победи, а не за пари, успехът е заложен за клуба, разбира се, без да пренебрегваме нивото на футболистите, които играят за „Етър“. Датата на създаването на клуба означава: Игра за победа носи пари. Мисълта за пари отнема възхода и победата.

Проблемът при първия отбор, който се е разпаднал, е във вибрацията на името ПФК „Етър“, която носи емоции, чувствителност, агресия и чести травми при футболистите, а всичко това взето заедно се отплаща със загуби вместо победи.

Стадион „Ивайло“ с името си носи постоянни промени, но не само положителни, а и негативни. Възход, падение, възход, падение – това е заложено от името и ако ще най-добрите футболисти на България да се съберат в отбора, пак ще са подвластни на заложеното от името „Ивайло“. Името е абсолютно неуместно и след като вече не съществуват идеологически причини за налагането му, ако „Етър“ иска победи и по-добро класиране моят съвет е да се смени. Да не говорим, че е нелепо столицата на Второто българско царство, разнесла с управлението на царете ни и своето богатство и култура величието на България в Европа, Азия и Северна Африка игрище да носи името на цареубиец, при това не в битка.

Открит на 24.05.1958 г., стадионът подтиква към нови мераци за големи приходи и от спортни събития на други отбори от страната и чужбина, но без предварителен анализ за възможностите и без предварително подписани договори.

ФК „Етър Велико Търново“ – отборът възкресил футболната игра със старото, но допълнено име, е носител на ново начало, но отново подвластно на изискването да бъде забравена прибързаността при взимане на решения, при освобождаване и наемане на футболисти, без да е преценено дали подборът е правилен. Денят на създаване на новия отбор е обвързан с кармична разплата с миналото на футбола в града. Най-важното изискване е ръководството на отбора и футболистите да се съобразят с познанствата, да пресяват добре новите футболисти преди избора им и да преценяват ползата от гостуващите отбори, ако искат да жънат победи и да си спестят загубите. До 17.07.2021 г. отборът е в година на ново начало, но явно не е обмислен пътят за неговото успешно осъществяване. Тази е основната задача на ръководството! А само смяната на името на стадиона, стига да има воля за това, при същите футболисти и управление ще отвори пътя на отбора към по-добро класиране.

Светлана Тилкова – Алена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *