120 четения

Деца сурвакаха в търновските институции в чест на Василица

ВЪЗПИТАНИЦИ НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И НА ОБЕДИНЕНОТО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В ДЖУЛЮНИЦА сурвакаха вчера зам.-кмета на общината проф. Георги Камарашев и областния управител проф. Любомира Попова по случай ромската Нова година. „Въпреки всичко ще отбележим Василица, защото това е красив празник, а и е символ на нашата кауза – да изграждаме, вместо да рушим мостове. За съжаление, децата, които участват в ритуала и сурвакат, са само няколко заради противоепидемичните условия и мерките ще бъдат спазени“, коментира Теодора Крумова, от „Амалипе“. Великотърновската неправителствена организация е тази, която от години организира всички събития, свързани с Василица в областта.

Днес празникът продължава и в Стражица, където за поредна година Центърът за развитие на общността ще отбележи ромската Нова година. Доброволец от центъра ще сурвака кмета Румен Павлов за здраве и берекет. Образователният медиатор Ирена Михайлова ще обходи ромската махала и ще раздава брошури, свързани с Васильовден, като целта е повечето хора да се запознаят с традициите и обичаите за този празник.

Сурвакари ще минат и през Батак. Там образователният медиатор в Центъра за развитие на общността в Павликени Стефан Стефанов и директорът на ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий“ в с. Батак Шенай Нуриев заедно с няколко възпитаници на училището ще гостуват на кмета на селото Зенко Маринов и на секретаря на читалище ,,Събуждане“ Иринка Димитрова. След това ще раздадат и информационни материали, свързани с празника и обичаите в ромската общност.

Обичаят ще бъде спазен и в Бяла черква. Там сурвакари ще отидат при директора на ОУ,,Бачо Киро“ Александър Михайлов и при целия колектив на училището.

„Васильовден, или Василица, празнуват много ромски групи в България. При калдарашите празникът е доста скромен, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той е основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден. И точно бургуджиите и дръндарите празнуват Василица три дни“, разказва още Теодора Крумова и припомня, че ромската Нова година е свързана с няколко легенди. Най-популярната е свързана с Банго Васил, който е застъпник и защитник на ромите и възстановява моста, разрушен от Дявола, за да спаси давещите се роми. Има обаче и истории, в които Банго Васил е „историческа” личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *