Коронакризата доведе до голямо търсене на здравни инспектори

Работещите в звеното попадат в определените на първа линия и взимат бонус от 1000 лв.

 

УСИЛЕНО СЕ ТЪРСЯТ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РЕДИЦИТЕ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Само за първата половина на януари от ведомството са пуснали три обяви за работа. Издирват се хора, които да подсилят дирекцията „Надзор на заразните болести“, превърнала се в най-горещата точка от структурата, защото е пряко ангажирана с дейностите, свързани с коронавируса. Дали обаче ще се намерят подходящи кандидати, е под въпрос, тъй като през миналата година звеното претърпя абсолютен крах в откриването на кадри. Многократно бяха прекратявани процедури по провеждането на конкурси, тъй като нямаше нито един претендент за съответните работни места.

Още в първия работен ден на годината – 4 януари, на официалната страница на РЗИ се появи обява за заемане на длъжността младши експерт в дирекция „Надзор на заразните болести“. През септември тази позиция отново беше свободна и от звеното бяха организирали подбор. Дали заради непрекъснатата натовареност, породена от COVID-19, или поради заплата, чийто минимален праг е 650 лв., без да се посочва максималният размер, кандидати за работното място не се появиха.

На 11 януари пък здравните власти обявиха, че търсят главен инспектор в същата дирекция. Идентична бе ситуацията и с тази длъжност, за която в края на декември пак не се намериха желаещи дори да кандидатстват.

Третото свободно работно място е за инспектор в „Надзор на заразните болести“. Злополучна процедура имаше и за тази позиция през 2020 г.

РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗАЕМА КЛЮЧОВО МЯСТО ПО ОВЛАДЯВАНЕТО НА ПАНДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС. Освен че обобщава всички данни за хоспитализирани, оздравели и диагностицирани, структурата е нагърбена с провеждането на епидемиологични проучвания на заразените. Нейната функция е поставянето под карантина на контактните лица, за да се възпре разпространението на инфекцията. Служителите й са натоварени и в правенето на проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки.

Заради денонощната им работа държавата включи работещите в РЗИ към служителите, за които се полага бонус от 1000 лв. за труда им на първа линия в борбата с COVID-19. Тъй като те са държавни служители, по закон допълнителни възнаграждения могат да получават само на тримесечие и бонусите им се начисляват и изплащат през следващия период.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.