Водещи новиниОбщество

Млади изобретатели получиха 14 900 лв., за да създадат цвете в епруветка

Растенията се култивират инвитро и живеят по-дълго

 

14 908 ЛВ. ПОЛУЧИ ЕКИПЪТ НА ПЕТЪР НЕФТЕЛИМОВ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТАТА СИ ПО ПРОЕКТА „ЦВЕТЕ В ЕПРУВЕТКА“. Средствата са от фондация America for Bulgaria и ScienceUp, а младите изобретатели са кандидатствали с идеята си в конкурса „Наука за бъдеще“.

„Така ще можем да започнем производството на първите ни цветя в епруветки и се надявам към средата на годината да имаме първите бройки. А за най-нетърпеливите, които искат да зарадват любим човек с цвете в епруветка, ще кажа, че вече приемаме заявки“, казва Петър, който е роден в Павликени, възпитаник е на паралелката по биология и химия в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, а след това е избрал да учи биотехнологии в Софийския университет. Той работи по този проект с още двама млади биолози и учени – Йоана Ушакова и Микаела Станчева.

В университета, когато изучавал предмета „Растителни биотехнологии“, Петър научил за метода благодарение на проф. д-р Венета Капчина-Тотева. И тогава му хрумнала идеята за разработването на този нестандартен и изключително оригинален подарък. Още повече, отгледано по този начин, цветето може да живее два месеца.

„Става дума за микроразмножаване на растения. Така цветята в епруветка са продукт от инвитро култивиране на растения, което е процес в растителните биотехнологии. Цветята в епруветка се използват за научни изследвания, експерименти, както и за масова продукция на земеделски култури. Техниката осигурява бързо и контролирано размножаване на растения в лабораторни условия. По този начин се дава възможност за опазване на застрашени видове. Но това е и изследователска система за изучаване на растежа и продуктивността на растенията“, разказва Петър и допълва, че с много малко стартов растителен материал могат да бъдат произвеждани голям брой възрастни растения в лабораторни условия. Така се появила идеята за „Цвете в епруветка“ като алтернатива на букета и иновативно решение за декорация.

Миналата година Петър и неговите колеги спечелиха второ място в „Академия с иновации“ с проекта си „Цвете в епруветка“. „Но за да произвеждаме цветя в епруветки, ни е необходима лаборатория с подходящото оборудване. Единият вариант е да наемем такава, другият – да си имаме собствена. Това е по-скъпият и по-трудният вариант, но е възможност за истинско развитие“, обяснява Петър и не крие, че е много щастлив от спечеленото финансиране и доверието на фондация America for Bulgaria и ScienceUp. След това уточнява, че фондация „Америка за България“ е независима неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорства с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ и Американската агенция за международно развитие.

Освен че се опитва да създаде цвете в епруветка, Петър има и собствена предприемаческа програма на село Zero Start, която реализира заедно с Цветина Петкова. Младият биолог е и ментор на различни предприемачески програми, сред които на ABLE Mentor, БААТ и УНИЦЕФ България. Там мотивира с личния си пример ученици и младежи и им помага да реализират собствените си проекти. И мечтае някой ден да стъпи на Марс.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *