Осиновеното бебе сърне Рем е новата звезда на фауна приюта в Хотница

„Приятели на четири крака” е единственото място в региона, където гледат животни, пострадали от човешка намеса

 

ПЕТМЕСЕЧНОТО СЪРНЕ РЕМ Е НАЙ-НОВИЯТ ОБИТАТЕЛ НА ФЕРМАТА ПРИЮТ „ПРИЯТЕЛИ НА ЧЕТИРИ КРАКА“ В СЕЛО ХОТНИЦА. Това е единството по рода си място в областта, където животни, пострадали от човешка намеса или при инцидент, намират оазис, грижи и обич. Там представителите на животинския свят съжителстват заедно, социализират се, разполагат със свобода и почти ежедневна комуникация с деца и възрастни. Малкият Рем станал част от семейството на фермата скоро след като се появил на бял свят. Той бил спасен от възрастна жена и след това предаден на стопаните на приюта. Крехкото четириного не би оцеляло без помощта на своите благодетели, а днес се радва на завидни условия на живот, приятели и голямо внимание от страна на посетителите на животинския рай.

„В началото на есента с нас се свърза една жена, която живее в село на 60 км от Велико Търново. Помоли ни за съдействие, защото не можела да се справи с отглеждането на сърнето. Разказа ни, че един ден съзряла ловджийско куче да носи в устата си нещо и се развикала. То пуснало въпросното нещо на земята и избягало. Когато се приближила, видяла, че това е новородено сърне – мокро, окървавено и безпомощно. Прибрала го в къщата си, започнала да го обгрижва, купила му биберон и го хранила с мляко“, разказа началото на историята на Рем Вера Трендафилова, стопанка във фермата приют.

Старицата осъзнала, че не може да се справи сама с отглеждането на сърнето и започнала да търси спасителен център или организация, която да се погрижи за мъника. Попаднала на координатите на „Приятели на четири крака“ и се свързала с тях. Така сърнето стигнало до Хотница.

В ПРИЮТА ГРАЦИОЗНОТО БЕБЕ ПОЛУЧИЛО НАЙ-ЛУКСОЗНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ. То било настанено в помещение от две стаи, изцяло покрити със слама. Вера и мъжът й Виктор се погрижили за раните на Рем и след като усетил тяхната защита, мъникът се изправил на крака. Първоначално бил много уплашен и стресиран, но когато прекрачил прага на покоите си и се запознал с останалите животни и околната среда, се оказало, че е любвеобилен и гальовен. Негов най-добър приятел станал конят Виктор.

Днес Рем позира с лекота за снимка с децата и възрастните, които посещават фермата.

„Който иска, може да се снима как му дава вода с биберона. Много мила гледка е“, сподели Вера.

Тя уточни, че тревопасното четириного може да остане под тяхна опека до навършване на 10 месеца, след което по закон са задължени да го пуснат сред природата. Двамата с мъжа й имат опит, защото успели да отгледат до момента три сърнета.

В „ПРИЯТЕЛИ НА ЧЕТИРИ КРАКА“ ЖИВЕЯТ НАД 40 ЖИВОТНИ. Сред тях магарета, прасета, кози, овце, кокошки, патки, кучета, котки и т.н. и всяко си има име. Един от най-атрактивните обитатели е муфлонът Карем Джан. Той е подарък от зоопарка в Павликени и обича да следи за реда и дисциплината. Когато животните биват извеждани на паша, рогатият великан по свой начин наблюдава някой да не се отклони от групата или да не изостане.

Фермата е отворена за безплатни посещения всеки ден без понеделник от 10:00 до 17:00 часа. Една от основните дейности е провеждането на анималотерапия и изграждане на връзка с четириногите. От години науката е доказала благотворното действие на комуникацията с животни върху деца и възрастни.

Преди дни пък приютът издаде своята първа книга, в която описва историите на обитателите си. Тя се продава благотворително и средствата се влагат в поддържане на дейността на стопанството.

Фермата в Хотница отвори врати през 2017 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *