Пробив: екипът на СЗО най-сетне е в Ухан

Учените обаче първо ще бъдат поставени под карантина за 14 дни

Експертен екип на Световната здравна организация (СЗО) пристигна днес в Ухан, за разследва произхода на новия коронавирус, появил се в централния китайски град в края на 2019 г., предаде ДПА, като се позова на представители на местните власти.

Екипът от 10 учени беше одобрен от правителството на президента Си Цзинпин след месеци на дипломатически преговори, които предизвикаха публично оплакване от страна на директора на СЗО, припомня Асошиейтед прес (AP).

След пристигането си в Ухан експертите, сред които са учени от САЩ, Австралия, Германия, Япония, Великобритания, Русия, Нидерландия, Катар и Виетнам,

бяха подложени на тест за коронавирус и ще трябва да останат под карантина две седмици.

Екипът на СЗО ще работи с китайски учени, в опит да установи произхода на патогена. Въпросът е политически деликатен – Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на коронавируса, предизвикал миналата година пандемия, отнела до момента живота на близо два милиона души, отбелязва ДПА.

От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират непотвърдени съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави. Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.

Учени обаче подозират, че патогенът е бил разпространен първо от прилепи в Южен Китай, отбелязва ДПА.

Първоначално Китай отхвърли исканията за международно разследване

за произхода на вируса, след като администрацията на американския президент Тръмп обвини Пекин за разпространението на заразата, която хвърли световната икономика в най-големия ѝ спад от 30-те години на миналия век.

След като през април 2020 г. и Австралия призова за независимо разследване, Пекин отговори като блокира вноса на австралийско говеждо , вино и други стоки.

Еднократно посещение на учени е малко вероятно да потвърди произхода на вируса;

определянето на животинския резервоар (бел. ред. животното, което е помогнало да се предаде вируса от прилеп на човек) обикновено е изчерпателно начинание, което отнема години на изследвания, включително вземане на проби от животни, генетичен анализ и епидемиологични изследвания.

Възможен фокус за следователите от СЗО е Институтът по вирусология в Ухан. Това е една от водещите лаборатории за изследване на вируси в Китай, която създаде архив с генетична информация за коронавирусите на прилепите след избухването на ТОРС през 2003 г.

Според публикуваната програма на СЗО за изследванията на произхода на вируса, не се планира да се преценява дали е възможно да е имало случайно освобождаване на коронавируса от лабораторията в Ухан, както твърдят някои американски политици, включително президентът Доналд Тръмп.

COVID-19 е открит за първи път в китайския град Ухан в централната провинция Хубей в края на 2019 г. Първоначално се смяташе, че вирусът произхожда от пазар, продаващ екзотични животни за месо. Предполагаше се, че именно тук вирусът е направил скок от животни към хора.

Но произходът на вируса остава изключително спорен. Сега някои експерти смятат, че пазарът може да не е първоизточникът на вируса и че вместо това този пазар просто много лесно го е разпространил.

Някои изследвания предполагат, че коронавирусите, способни да заразят хората, може да циркулират неоткрити в прилепите в продължение на десетилетия. Не е известно обаче какъв междинен животински гостоприемник е предал вируса между прилепите и хората.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.